El govern d’Alcoi ha decidit que tant la presidència com la vicepresidència de les comissions informatives siga exercida pels grups municipals de l’oposició. Amb aquesta mesura es pretén dotar als partits que no estan al govern de més eines perquè puguen desenvolupar la seua tasca d’oposició i donar encara més transparència a la gestió municipal.
Les comissions informatives són, amb el ple, una de les eines de control a l’oposició més important en la tasca municipal. En elles, s’estudia, informa i consulta els temes que han de ser votats en el ple municipal, també es realitza un seguiment a la gestió de l’alcalde, de la comissió de Govern i dels regidors amb delegacions. Per tant, a les comissions informatives el govern dóna compte de la seua gestió i l’oposició realitza preguntes de control sobre aquesta tasca. Les comissions són preceptives en tots els municipis de més de 5000 habitants o en aquells de menys població si així es decideix però és habitual que la presidència i vicepresidència l’exercisca el partit o partits que estan al govern.
Teresa Sanjuán, regidora de Democràcia Participativa i Transparència, destaca: «Hem decidit que en aquesta legislatura continue essent l’oposició la que exercisca la presidència i vicepresidència de les comissions informatives encara que el govern ha augmentat els seus regidors fins als 12 representants. La intenció d’aquest govern és continuar amb la transparència en la nostra gestió així com en el consens i l’acord amb tots els grups de la Corporació sense oblidar la importància d’una gestió eficaç i eficient però escoltant també directament a les veïnes i veïns d’Alcoi a través de la participació ciutadana. és a dir, donant eines als ciutadans per a presentar les seues propostes mentre donem compte de la nostra gestió i solucionem les seues necessitats».
En aquesta legislatura, les comissions informatives queden definides en set àrees diferents, dintre de les quals, estan englobades la totalitat de les regidories alcoianes. «Governança i Règim Intern» que es realitzarà l’últim dilluns del mes a les 17.00 hores, «Serveis Sociosanitaris» que serà també l’últim dilluns però a les 18.30 hores. «Gestió Estratègica i Ciutat intel·ligent», penúltim dimarts de mes a les 17 hores així com «Serveis a les Persones», el mateix dia però a les 18.30 hores, «Patrimoni, Obres i Serveis» el penúltim dilluns de mes a les 17 hores i per últim, «Dinamització Econòmica», també el penúltim dilluns de mes a les 18.30 hores.
També cal recordar que aquesta legislatura és la que més grups municipals hi ha a la Corporació alcoiana, set en total. El Partit Socialista compta amb 12 regidors, a només un de la majoria absoluta, i governa la ciutat. El següent partit en nombre de regidors és el Partit Popular, amb quatre edils; Compromís, Ciudadanos, Podem Alcoi i Guanyar Alcoi té dos representants i Vox, un edil.