Amb motiu de l’execució dels treballs de construcció de l’eix per a ciclistes i vianants al pas superior del Camí Caseta Madrid, a partir del dimarts 9 de juliol es procedirà al desviament de la circulació vehicular i de vianants al carrer Mestre José Ribera Montes, en el tram comprés entre els carrers Joan Fuster i La Miraculosa. L’itinerari alternatiu se senyalitzarà convenientment per a evitar possibles molèsties als usuaris i facilitar els desplaçaments. S’estima que els treballs tindran una durada màxima de 8 setmanes. Durant el temps que dure l’obra no es podrà passar per aquest pas però si es podrà accedir per estacionar.

Les obres per la construcció d’aquest eix segueixen a bon ritme i en aquest cas es resoldrà un gran problema de seguretat per als vianants i ciclistes que existeix des de fa molt de temps, en concret el pas per sota del ‘Pont de les Paules’.

Els vehicles podran accedir per a estacionar però, no podran travessar aquest pas on estaran fent l’obra, per aquest motiu s’han establert uns desviaments provisionals que estaran degudament senyalitzats. En concret, els vehicles que vinguen per Escultor Peresejo-Pont José Luis González en direcció Batoi, deuran baixar per carrer Miraculosa, girar a la dreta per carrer Ibi, a l’esquerra per pujar pel carrer Castalla fins a incorporar-se de nou a Mestre José Ribera Montes. En el cas del trajecte invers, els vehicles des de Ribera Montes, baixaran per Joan de Joanes, i giraran a l’esquerra per Murillo fins a arribar al carrer Castalla on baixaran per girar a l’esquerra per Cronista Jordán per incorporar-se a Escultor Peresejo.

NOVES PLACES D’APARCAMENTS
Tal com es va explicar la passada setmana durant aquestes obres es treballarà per recuperar i augmentar les places d’aparcament que es perden. Després de pintar el carrer València, ara és el torn dels carrers Castro del Río i La Rambla, on hi ha 20 places més amb el nou reordenament dels aparcaments. Recordem que en aquest tram es guanyen un total de 59 places en una zona residencial i de serveis, mentre es perden 47 en Tirant Lo Blanc, en un tram sense habitatges.

També es guanyaran places d’aparcament en Santa Rosa, en passar-se a aparcar en bateria en els carrers Benimarfull i Metge Manuel Rodríguez, en concret hi haurà 10 places més.

El regidor d’Obres i Accessibilitat Universal, Jordi Martínez ha destacat que «aquesta obra solucionarà un problema de seguretat i unes reivindicacions de fa molt temps com és el pas per davall del Camí Caseta Madrid, el conegut pont de les Paules». El regidor també recorda que «treballem perquè no es perda cap plaça d’aparcament, per tant estem fent actuacions per a substituir les zones d’aparcament que desapareixen per altres pròximes perquè la ciutadania no es veja afectada, tal com vam anunciar. També volem demanar disculpes pels problemes que puguen ocasionar, hem intentat dur-les endavant en aquests mesos que no hi ha activitat escolar per tractar de disminuir les molèsties».

Cal recordar que aquest projecte té una ajuda europea de Fons Feder del 50% del cost total. El Programa Operatiu FEDER CV 2014-2020, té com a prioritat el foment de la mobilitat urbana sostenible, és a dir, és una subvenció específica per a aquest tema i no es pot utilitzar per a fer cap altra cosa. Aquesta ajuda està dins de les subvencions creades per la Generalitat Valenciana a través de la Direcció General d’Administració Local per a la creació de vies per a ciclistes i vianants i plans de mobilitat dels municipis de la Comunitat Valenciana. El termini d’execució és de 4 mesos, per la qual cosa s’espera que finalitzen a la fi d’octubre.

Amb un recorregut total de 9 quilòmetres amb dos carrils, un per cada sentit de la marxa, el projecte unirà la via verda situada en Batoi amb la passarel·la creada recentment que uneix Alcoi amb Cocentaina seguint la cornisa nord de la ciutat. Per tant, aquest nou espai pensat tant per a vianants com per a ciclistes integrarà les vies verdes dins de la ciutat i convertirà aquest recorregut en part d’una de les vies verdes més llargues de tota la Comunitat Valenciana que unirà la ciutat de Iecla amb Gandia.

La implantació de l’eix suposarà 4.684 metres de carril bici per a la mobilitat sostenible, millorant la via verda, espais verds, urbans i dotacionals, a més es recuperarà i es reivindicarà les infraestructures urbanes de la línia de ferrocarril Alcoi-Agost d’una banda i per l’altra continuarà per la nova passarel·la cap a Cocentaina per la via Verda que arriba a Gandia.

La creació d’aquest eix suposarà la incorporació a Eurovelo, una xarxa de 15 rutes ciclistes de llarga distància que connecten i uneixen a tot el continent europeu. Les rutes poden ser utilitzades tant per cicloturistes com pels habitants locals que realitzen els seus trajectes diaris. En concret, s’unirà a la línia Eurovelo 8, una ruta de 5.900 km al llarg del Mediterrani que connecta Cadis amb Atenes (Grècia). Amb aquesta ruta travessem Barcelona, Mònaco i Venècia entre altres indrets per a descobrir llocs com Albània o Montenegro.

La ruta circularà en paral·lel al conegut com el «Bulevard», i facilitarà la construcció d’aquest, ja que té en compte el projecte consensuat amb els veïns per a la realització d’aquesta nova infraestructura.