El projecte educatiu Eco-Dimoni de l’IES Cotes Baixes s’ha proclamat campió de la Shell Ecomarathon Europe per tercer any. En l’esdeveniment, celebrat a la pista de proves Mercedes-Benz World situat a la localitat de Weybridge (Regne Unit), hi participen les més prestigioses universitats i centres tecnològics d’Europa.

Fins allà s’ha desplaçat l’equip Eco-Dimoni de l’IES Cotes Baixes, format per 8 persones, entre professors i alumnes de diferents cicles formatius de l’institut d’Alcoi per participar en les diverses proves. Des de l’inici de la competició, l’Eco-Dimoni es va distanciar dels seus rivals a més de 100 km / kWh, el que finalment, el va portar a proclamar-se campió en la categoria de prototips elèctrics a la competició de vehicles d’eficiència energètica.

Durant el passat curs s’han realitzat millores en la transmissió i el tren de rodatge i augmentat la visibilitat per al pilot. Així mateix, s’ha efectuat una anàlisi de consums en el banc de proves. Tots aquests canvis costat de les estratègies i decisió d’equip s’han vist recompensades en la seua posada en pràctica en aquest circuit.

En aquesta ocasió, la competició s’ha traslladat de l’Olympic Park Queen Elizabeth, celebrada a les edicions passades, a la pista de proves Mercedes-Benz World a Weybridge. Un circuit totalment diferent al d’anys anteriors i desconegut per a l’equip d’IES Cotes Baixes. Tanmateix, això no els ha impedit repetir la gesta i per tercer any alçar-se amb el primer lloc en la categoria de prototips elèctrics.

Cal recordar que l’Eco-Dimoni s’ha pujat al pòdium d’aquesta prestigiosa prova internacional en cinc ocasions. El 2015, van quedar tercers i el 2016 es va proclamar campió de la competició per primera vegada. En 2017 va obtenir el segon lloc; les diferents millores dutes a terme al Dimoni li van valdre un nou primer premi en 2018 i, un any més tard, divendres passat es tornava a proclamar campió.

En aquesta ocasió, els integrants de l’equip que han viatjat a Anglaterra han estat, els professors Juan Antonio Gómez i Enrique García; i els alumnes, Andrea Sirvent i Emilio Breviá (pilots), Carlos Sellés i Fran Leva (mecànics), Elena García de Raquel García (logística i comunicacions) i José Antonio Gualda (electrònica).

Igual que la resta de rivals, els resultats d’aquest any s’han incrementat respecte a l’edició 2018, i el DIMONI 3 ha passat de 747 km / kWh l’any passat a 883 km / kWh en la primera tanda de competició. A la segona vegada, una rebentada de la roda posterior va impedir al Dimoni completar les 11 voltes. A la tercera, el tràfic en pista i les abundants banderes grogues van fer que la pilot de Cotes hagués de frenar en algunes ocasions i no va poder portar un bon ritme de carrera. Després de provar diferents estratègies van aconseguir augmentar el resultat a 889 km / kWh en l’última tanda. L’equip francès ECO-MOMMES aconsegueix un resultat de 772 km / kWh i, per tan sols un km de diferència, aconsegueix arrabassar la segona posició a l’TEAM ZERO italià.

Juan Antonio Gómez, un dels professors responsables del projecte educatiu Eco-Domini explica que “a causa de la fiabilitat del nostre prototip, i igual que en anys anteriors, hem pogut realitzar prous tandes d’entrenament per extreure dades de la telemetria i establir les estratègies de carrera idònies per obtenir el menor consum “.

Per la seva banda, el també professor de l’IES Cotes Baixes, Enrique García, assenyala que “des de l’inici de la competició hem tingut els rivals a més de 100 km / kWh de distància però no ens podíem confiar perquè, amb tan sols un registre de els rivals millor que el nostre, faria que ens avançaren en la classificació “.

Amb tot, els participants es mostren molt satisfet i destaquen com “el suport de totes les empreses i entitats col·laboradores, la tasca realitzada durant tot un any de treball, juntament amb el bon fer de l’equip al llarg d’aquesta setmana de competició, han fet possible que l’ECO-DIMONI tornara a alçar-se amb la primera posició d’aquest esdeveniment que uneix a les més prestigioses universitats i centres tecnològics d’Europa “.

Després d’aconseguir la victòria, l’equip ha aprofitat el cap de setmana per visitar la ciutat de Londres, estant prevista la seua tornada a Espanya hui dilluns.