Fa tres anys que es va posar en marxa l’Equip d’Atenció Prenatal i Primera Infància (APPI), un servei especialitzat d’atenció a la primera infància i família. Aquest equip treballa en tres programes: ‘Entendre al Bebé’, suport a famílies i en orientació. Aquest programa va obtenir l’any passat esment especial de bones pràctiques per part d’UNICEF. Aquest esment especial solo la tenen altres 25 programes en l’àmbit nacional.

Pel que respecta als programes, ‘Entendre al Bebé’ està dirigit a les dones gestants de la població d’Alcoi i a la seua parella, que possibilita generar un espai per a les famílies, on es treballe a través de diferents sessions prenatals i postnatals, amb la col·laboració de persones expertes en matèria d’embaràs i criança, elements fonamentals per a conéixer, comprendre i en definitiva, mostrar-se més sensible, a les necessitats emocionals dels bebés, respondre adequadament a aquestes, i per tant, afavorir una INCLINACIÓ (‘apego’) SEGURA.

Han treballat en aquest programa un total de 133 Unitats familiars. Amb tres 3 grups Prenatals de gener a juny amb 50 unitats noves familiars, i 7 Grups Postnatals de gener a juny, amb un total de 83 unitats familiars.

A més de les sessions prenatals i postnatals, també han realitzat activitats obertes, tant per a les parelles assistents al programa, com per a tota la població en general. Podem destacar les jornades sobre l’inici i el desenvolupament del món emocional. Aquesta activitat es va centrar en una ponència sobre la importància del món sonor durant l’embaràs i l’inici del món emocional de l’individu en connexió amb la música i les emocions amb la mare. La ponència va ser acompanyada amb música en directe. La ponent va ser Begoña Ibarrola músic-terapeuta i prestigiosa escriptora de contes infantils.

En suport a les famílies, prevenció Secundària han sigut ateses en intervenció 5 unitats familiars derivades de les diferents UTS de la localitat.

Finalment ressaltar que durant el 2019 han sigut ateses en Orientació 7 unitats familiars.

La regidora de Polítiques Inclusives, Aranza de Gracia, destaca que «El Pla d’Atenció Prenatal i Primera Infància és un programa pioner a la Comunitat Valenciana. L’objectiu del projecte és aconsellar a famílies sobre com desenvolupar una correcta atenció des de l’embaràs. Estem molt satisfets perquè la valoració està resultant molt positiva per part dels participants, que cada vegada s’involucren més en el programa».

Les persones que vulguen accedir al programa poden inscriure’s a través del següent enllaç:

L’Equip va crear una pàgina de facebook on comparteixen les activitats que realitzen, articles ajuste a l’embaràs, la criança, lactància, puerperi…… D’aquesta manera ofereixen informació, difusió i divulgació.

El desenvolupament d’aqueixa relació d’inclinació comença molt prompte, en les primeres setmanes de vida del xiquet, per això les condicions favorables per a establir aqueixa relació són essencials i necessàries des del moment de l’embaràs. Les actuacions d’aquests programes se sustenten a partir dels últims descobriments científics que confirmen el paper crucial que exerceixen les experiències primerenques, especialment en els dos primers anys de vida. La relació d’inclinació amb la família, comença molt prompte, per tant, el desenvolupament d’un embaràs positiu des de tots els àmbits (emocional, psicològic, de salut…) serà un factor predictiu de criança segura i protegida. Aquest tipus d’intervenció primerenca pot tindre un efecte preventiu en conductes d’abús i negligència parental com, els canvis en les conductes de risc per a la salut prenatal, la cura competent i inclinació com a prevenció de l’abús i la negligència, canvis en el perfil de vida parental i canvis en el risc de conductes antisocials en els xiquets.

Cal destacar que per a portar avant els programes ha treballat de forma coordinada amb la regidoria de Salut Pública i Polítiques Socials, els serveis sanitaris d’Atenció a l’Embaràs i Primera Infància (matrones i pediatres) i els professionals del departament de Psicologia Evolutiva de la Facultat de Psicologia de la Universitat de València. També han col·laborat professionals especialistes en diferents disciplines, entre altres les Matrones: Cap de Matrones de l’Hospital Verge dels Lliris de la ciutat i les matrones d’Atenció Primària dels Centres de Salut d’Alcoi, el departament de Ginecologia de l’Hospital Comarcal ‘Verge dels Lliris’ i coordinació i treball compartit amb altres departaments de Benestar Social: UPCCA, E.E.I.I.A.