L’ajuntament d’Alcoi ha aprovat la licitació per a la redacció i direcció facultativa de la reforma de la plaça de la Constitució, més coneguda com La Rosaleda. Aquest projecte servirà per a complir la sentència que va condemnar a l’Ajuntament per l’obra de La Rosaleda que va ser realitzada per l’anterior govern del Partit Popular.

El termini per a la redacció i presentació prèvia del projecte preliminar és de dos mesos. Una vegada els tècnics municipals emeten l’informe de conformitat, tindran dos mesos més per a presentar el projecte definitiu. L’anunci de licitació i el plec ja està publicat en el perfil del contractant. Una vegada el Govern tinga el document definitiu que done solució a aquest emblemàtic lloc, podrà licitar l’obra conforme al projecte.

Recordem que es licita aquesta redacció de projecte sobre un avantprojecte aprovat pel Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, sala tercera del Contenciós-Administratiu. En el mateix document, el tribunal desautoritza l’al·legació de la UTE, formada per Enrique Ortiz i Autobusos Platja Sant Joan, perquè segons els jutges «trata de dilatar torticeramente la ejecución del fallo judicial (…) pretendiendo prolongar la actual situación de hecho» i també considera que l’UTE no està legitimada per a qüestionar el projecte d’execució.

El document que va suposar el vist i plau dels tribunals, va estar consensuat entre el govern i la Carrasca. Es tracta d’un avantprojecte de l’arquitecte Ciro Vidal que restaurarà la zona verda, s’ajusta a la rasant i no perd cap plaça d’aparcament. La valoració del mateix se situa al voltant del milió i mig d’euros.
Per a la valoració dels criteris tècnics s’ha conformat un grup d’experts amb un arquitecte nomenat pel Col·legi Oficial d’Arquitectes de la Comunitat Valenciana i tècnics municipals de diferents àrees de l’ajuntament, com Medi Ambient, Obres i Serveis, entre d’altres. Àrees que es veuran implicades tant en el desenvolupament de l’obra com en el manteniment posterior.

«Esperem que finalment el projecte que isca d’aquesta licitació resolga els problemes d’il·legalitat que pateix la plaça de la Constitució des que el PP decidira desgraciadament saltar-se la disciplina urbanística i executar una zona verda il·legal», ha afirmat la regidora d’Urbanisme, Lorena Zamorano.

Aquest projecte permetrà restituir la zona verda de La Rosaleda, i complir la sentència que considerava il·legal el projecte d’aquesta plaça. La la proposta d’adjudicació de l’obra, recorden des de l’ajuntament, “va ser signada per Rafa Miró, l’actual president local, fins fa poc portaveu a l’ajuntament del Partit Popular, i llavors regidor d’obres i contractació”.

Durant l’estiu de 2001 l’ajuntament d’Alcoi va iniciar els tràmits per a la construcció d’un aparcament subterrani en la plaça de la Constitució, licitant l’obra i el va adjudicar a la unió temporal d’empreses Enrique Ortiz i Fills i Auplasa, amb un projecte que no respectava la zona verda. La Carrasca-Ecologistes en Acció i un grup de veïns van presentar un recurs contenciós administratiu i van demanar la suspensió cautelar de les obres, però el Tribunal la va denegar perquè l’Ajuntament va al·legar que l’eliminació de la zona enjardinada era transitòria, ja que el concessionari havia de reposar-la exactament en la mateixa situació en què es trobava abans de les obres, cosa que va resultar incerta. Per aquest motiu van presentar un recurs contenciós administratiu que va ser aprovat en una sentència del TSJ emesa l’octubre de 2005, ratificada posteriorment pel Tribunal Suprem i pel Constitucional.