El pla integral d’ocupació i formació «Avalem Experiència» és una estratègia del Consell de la Generalitat Valenciana, finançada pel Fons Social Europeu (FSC), amb la finalitat de millorar l’ocupabilitat de les persones desocupades majors de 30 anys. El pla ha subvencionat a Alcoi, en l’edició 2018, dos projectes diferents, EMCORD y EMCORP, destinats a la contractació de persones en situació de desocupació per a la realització d’obres o serveis d’interés general en l’àmbit de la Comunitat Valenciana amb un import total de 271.056,38 euros.


En total, s’han contractat 17 persones que han desenvolupat el seu treball des de desembre de 2018 a juny del 2019. Aquest personal ha desenvolupat un total de set projectes, dos relacionats amb l’àmbit del medi ambient, dos amb l’aplicació de noves tecnologies a la seguretat i la cultura, dos al manteniment i infraestructures de xarxes  i un altre a la mediació social. 


Alberto Belda, edil d’Ocupació i Empresa, destaca el treball realitzat per aquestes 17 persones: “Acaba l’edició 2018 d’ “Avalem Experiència” a Alcoi, finançat pel Fons Social Europeu, on 17 persones majors de 30 anys han desenvolupat diferents projectes. Els resultats demostren que són projectes que han servit per a millorar la nostra ciutat pel que esperem que la nova convocatòria d’“Avalem Experiència” a la qual ens hem presentat es resolga prompte i puguem posar en marxa noves iniciatives d’aquest tipus. L’»Avalem Experiència” ajuda treballadors desocupats de llarga durada, aportant formació i oferint-los una experiència professional en l’administració per a facilitar la seua reincorporació al mercat laboral, sense oblidar tampoc l’objectiu que el seu treball servisca per a millorar Alcoi”. 

Dues persones han desenvolupat el projecte de “Educació Ciutadana per a la Separació de Residus”, sent dos perfils qualificats els responsables del seu desenvolupament: un llicenciat en ciències ambientals i un enginyer tècnic químic. El Projecte “Prevenció d’incendis” ha comptat, per part seua, amb un enginyer tècnic forestal i dos oficials de jardineria. 

Els projectes vinculats a les noves tecnologies han sigut, d’una banda, el “Control, Estandardització d’Alarmes i Programa de Gestió Informàtica Aplicada a la Seguretat», que ha comptat amb un enginyer tècnic informàtic. I la “Digitalització, Tractament i Conservació de l’Arxiu Municipal” desenvolupat per un dissenyador gràfic.

 D’altra banda, el projecte “Manteniment dels carrers i parcs de la ciutat d’Alcoi” ha comptat amb 2 Oficials de Jardineria, 2 Oficials Electricistes i 4 Oficials de Construcció. L’“Adequació de les infraestructures en xarxa de les dependències municipals» amb 1 Tècnic Informàtic. I la “Mediació comunitària en zones de vulnerabilitat social” amb 1 Educador social.

La ciutat s’ha presentat ja a una nova convocatòria del pla “Avalem Experiència” per a majors de 30 anys, novament finançada pel Fons Social Europeu (FSC), que està pendent de resolució per part de la Generalitat. En aquesta ocasió, l’objectiu municipal és incorporar perfils vinculats al manteniment de la ciutat, la Smart City i el medi ambient. Igualment, s’espera també la resolució de l’altre pla, l’“Avalem Joves” que va dirigit a joves menors de 30 anys que també pretén incorporar diferents treballadors, majoritàriament amb un perfil qualificat, i titulació de grau o de formació professional tant de cicle mitjà com superior.