Per quart any consecutiu, al llarg del mes de juliol, s’han reprès les excavacions al poblat fortificat andalusí del Castellar d’Alcoi, impulsades pel Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó. Els treballs d’aquest estiu s’han centrat en la delimitació de la muralla sud-est de l’antic Al-Qūy, nom en àrab de l’antic districte que correspon actualment amb la ciutat d’Alcoi, així com en la documentació i exhumació de diferents estades que s’adossen a aquesta. Aquesta actuació arqueològica està autoritzada per la Direcció General de Cultura i Patrimoni de la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, i ha estat finançada per l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcoi.

Els treballs estan dirigits per l’arqueòleg Germán Pérez Botí, autor de diversos estudis sobre aquest jaciment i professor del col·legi Carmelites-La Presentación. L’equip que participa a la campanya d’aquest any està integrat per responsables del Museu; tres arqueòlegs, estudiants de grau i de màster de les universitats d’Alacant, Jaén i Complutense de Madrid; així com joves voluntaris i ex alumnes del col·legi.

El proper diumenge 21 de juliol es realitzarà una visita guiada a El Castellar per a totes aquelles persones que vulguen conèixer de primera mà el procés d’excavació i la història d’aquest important jaciment medieval. L’excursió eixirà des del Collao a les 08:30 hores i no es requereix reserva.

Membres del govern han visitat el jaciment per conéixer de primera mà els avanços en els treballs arqueològics. Durant la visita, la regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, ha explicat: «Donada la importància patrimonial d’aquest jaciment amb un exemple de muralla única al País Valencià, notablement conservada i la informació que any darrere any està aportant-nos aquest enclavament arqueològic sobre el passat àrab de la nostra societat, pensem que és necessària una intervenció de consolidació i preservació del BIC, per la qual cosa, anem a treballar en un avantprojecte que no sols permeta preservar el bé sinó dinamitzar-lo com a recurs cultural i turístic de la nostra ciutat».

Segons la informació facilitada, en els treballs d’aquest estiu destaca l’exhumació total de la muralla d’aquest poblat fortificat, d’uns noranta metres de longitud, construïda amb morter de calç i pedra. Adossat a ella s’ha constatat tres contraforts semicirculars de grans dimensions, la funció era contenir la muralla; els diferents departaments que a ella s’adossen a l’espai interior i un aljub de grans dimensions.

Pel que fa a les estades documentades, s’han trobat murs de maçoneria dels que es conserven fins a gairebé dos metres d’alçat en alguns d’ells. En el seu interior s’ha exhumat un aixovar domèstic propi de les comunitats andalusines que van habitar el poblat fortificat durant finals del segle X; i sobretot durant la primera meitat del segle XI. Segons el seu director ens trobem davant d’un jaciment arqueològic de gran rellevància històrica a nivell provincial, ja que les seves estructures com a material permeten conèixer l’inici de la presència andalusina en aquestes terres, poc conegut i investigat.
Al setembre està previst l’estudi i la restauració d’aquestes troballes que passaran a engrossir els fons del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó d’Alcoi.

 

Castellar