El portaveu del grup municipal del Partit Popular a l’Ajuntament d’Alcoi, Quique Ruiz, ha explicat el seu vot contrari al Pla econòmic financer aprovat en el ple del dijous amb els únics vots favorables del Govern local, del PSOE. El regidor ha exposat que l’incompliment de la regla de despesa en 2018 obliga a adoptar retallades per valor d’1,6 milions. Unes retallades, assenyala l’edil, que “tenen conseqüències directes sobre la qualitat de vida dels veïns”. Ruiz vincula l’incompliment de la regla de despesa a la “falta de control sobre els comptes municipals” per part del PSOE.

L’Ajuntament va depassar la regla de despesa fixada per a 2018 en 482.277 euros. L’incompliment obliga el Consistori a aprovar un Pla econòmic financer per als anys 2019 i 2020. El portaveu del PP critica que el Govern presentés un pla “sense consensuar amb la resta de grups les partides a reduir o eliminar”. Ruiz retreu, a més, la urgència amb la qual el Govern ha despatxat el pla, a sol dos dies del ple “amb un clar objectiu d’ocultar la seua mala gestió”.

El regidor apunta que “la regla de despesa obliga a ajustar-se al màxim al límit fixat pel Ministeri d’Hisenda, la qual cosa obliga a presentar un pressupost real i complir-lo, una cosa que, com indiquen els números, no està fent el PSOE”. Ruiz insisteix que el Pla econòmic financer implica la retallada directa d’un milió d’euros en el pressupost de 2019, així com la reducció de 690.000 euros en inversions que no s’executaran aquest any. “És una modificació molt important del pressupost que el Govern porta al ple sense consens i d’amagatons”, recalca el regidor.

Entre les retallades aprovades pel Govern en el Pla econòmic financer destaquen els 123.150 euros per a mantenir el teatre Principal. En la pràctica, assenyala Ruiz, aquesta mesura implica frenar de nou la licitació de la gestió del teatre. Una altra de les retallades afecta el manteniment de parcs i jardins, amb una minva de 50.000 euros (una quarta part del total). El major retalle afecta a la partida de personal, que es redueix en 653.250 euros. Quant a les inversions que queden posposades, Ruiz destaca la millora d’infraestructures esportives o el centre polivalent per al barri de Batoi.

Segons el parer del portaveu del PP, el Govern ha de parlar clar als ciutadans i explicar que la seua falta de control sobre el pressupost ha provocat l’incompliment de la regla de despesa i, com a conseqüència, l’aplicació de retallades que afecten directament la vida dels veïns.