El regidor de Guanyar Alcoi Pablo González denuncia el que anomena “paràlisi a què ha sotmès el govern de Toni Francés al Consell de Medi Ambient”, un òrgan de participació “absolutament bàsic amb la gestió del medi ambient, una qüestió que hauria de ser prioritària per a qualsevol govern davant l’emergència climàtica que estem vivint”. En paraules del regidor de Guanyar, “fa ja tres anys que no s’ha convocat cap reunió, quan precisament el regidor responsable de l’àrea, Jordi Martínez, es va dedicar a presumir d’aquesta llunyana convocatòria, i fins i tot tirava en cara a altres regidors anteriors que no l’hagueren convocat en un període de dos anys”.

Als diversos consells i òrgans de participació de l’Ajuntament participen segons els casos agents socials, tècnics, membres del govern i representants dels grups polítics així com ciutadania en general. En aquests consells la ciutadania té l’oportunitat d’informar-se de primera mà dels assumptes que es tracten, aportar idees i fer un seguiment de les accions del govern. Però la seua convocatòria a vegades és irregular i es fa només a conveniència del Govern.

“El Consell de Medi Ambient és un d’eixos Consells de participació que no es convoquen des de fa temps. Fa més de tres anys el regidor del Govern Jordi Martínez anunciava la reactivació del Consell de Medi Ambient i aprofitava les xarxes de l’Ajuntament per carregar contra l’anterior regidor acusant-lo de deixar el Consell en l’oblit després de dos anys sense convocar-lo. Allò va ser en abril de l’any 2016 i el Consell de Medi Ambient es va convocar per tractar el nou plec de condicions del servei de recollida de la brossa i neteja viària”, diuen.

Ara, han passat més de tres anys i ha seguit sense convocar-se pel que, tal com explica el regidor Pablo González “subscrivim les paraules del senyor Martínez de fa més de tres anys i esperem que des de la nova gestió de la regidoria es confie més en aquest òrgan convocant-lo regularment per informar de tots els assumptes que tinguen a veure amb temes mediambientals i no es publicite només per unflar el pit quan convé. Demanem en definitiva més participació i transparència“.

Un exemple de les qüestions que han deixat de tractar-se de forma participada és el Pla d’acció local de l’Agenda 21 desenvolupat en els grups de treball que tingueren lloc fa dos legislatures. En aquest es plantejaven diversos plans estratègics en matèria de gestió de residus, gestió sostenible de l’aigua, urbanisme ecològic, gestió agrícola i forestal, energia o educació ambiental, oci i comunicació. Com que el Consell de Medi Ambient s’ha reunit per tractar aquests assumptes les sessions anuals d’avaluació d’aquest pla no s’han portat a terme la ciutadania no ha tingut possibilitat de fer cap seguiment de les accions que es plantejaven ni d’aportar les seues idees.