La «Smart Office» ja està en marxa en la nostra ciutat. Ahir es va constituir aquest òrgan municipal, format tant per tècnics com per responsables polítics, amb un caràcter obert. L’oficina comptarà, a més del personal municipal tècnic i polític, amb diferents entitats i grups d’interés necessaris per a desenvolupar els diferents projectes, entre ells, les universitats o centres educatius de la ciutat, representants del teixit econòmic i social, empreses locals o altres administracions.
Alcoi va començar, fa anys, la transformació per a convertir-se en una Smart City, convençuda que el model de ciutat sostenible, integradora i intel·ligent era imprescindible per al futur de les alcoianes i alcoians. L’objectiu de fer d’Alcoi una ciutat «intel·ligent» és millorar la vida dels seus ciutadans, convertint aquesta necessitat en el centre de tota l’acció del govern municipal.

A través de la regidoria de territori i ciutat intel·ligent, els últims quatre anys, es va avançar molt en aquest tema, aconseguint grans resultats, tant en plans directors, propostes concretes com en subvencions de diferents administracions. Els objectius amb què naix aquesta oficina són, d’una banda, continuar impulsant tota la feina realitzada als últims anys des del govern municipal i d’altra, seguir treballant per posar en marxa nous projectes, continuar amb una destacada presència en xarxes i fòrums d’innovació i aconseguir finançament europeu, nacional, autonòmic i provincial en l’àmbit de les noves tecnologies.
Cal recordar, per exemple, que recentment l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) ha subvencionat dos nous projectes a la ciutat: el «Smart Social» perquè la tecnologia ajude a les persones en situació de soledat no volguda i la Compra Pública Innovadora. La ciutat també ha rebut recentment el projecte europeu WIFI4EU per implantar el wifi gratuït a la ciutat.

El govern vol que l’oficina també siga un espai de difusió dels processos i accions a la ciutadania i d’assessorament a tots els departaments municipals, perquè la introducció de clàusules «smart» en els contractes de l’Ajuntament siga una realitat. Un altre dels objectius destacats és acreditar a Alcoi com a Destí Turístic Intel·ligent (DTI), ja que la ciutat ha sigut l’únic municipi de l’interior d’Alacant seleccionat per l’Agència Valenciana de turisme per posar en marxa un pla DTI.
L’alcalde, Toni Francés, que aquesta legislatura ha assumit les competències en gestió estratègica i ciutat intel·ligent, destaca la situació d’avantatge d’Alcoi respecte a altres territoris que cal aprofitar: «Ja fa huit anys que Alcoi va apostar per convertir-se no només en una Smart City sinó en referent de ciutat mitjana en aquest camp. Avui en dia, molts ajuntaments comencen a veure la importància de ser ciutat intel·ligent mentre Alcoi lidera aquest àmbit, essent reconeguda en la comunitat valenciana, Espanya i Europa. No obstant això, aquesta carrera és vertiginosa i, aprofitant tot el nostre bagatge, hem de seguir treballant per fer realitat noves iniciatives i impulsar tots els projectes que ja estem portant endavant. La «Smart Office» ens permetrà coordinar millor totes les accions, assessorar i implementar la filosofia de transversalitat que la Smart City requereix, tant en l’Ajuntament com en la societat en general».

Respecte, als projectes impulsats la passada legislatura, la nova oficina també tindrà un paper important. Els objectius en aquest cas són: actualitzar el Pla director Smart City, aprovat per unanimitat la passada legislatura; seguir desenvolupant els projectes com l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible (EDUSI), convertir a l’illa de Rodes en parc tecnològic i seu del Districte Digital de la Comunitat Valenciana; seguir avançant en els programes de digitalització de la Comissió Europea com el «Digital Cities Challenge» i la seua continuació, «Intelligent Cities Challenge» i la inclusió de la ciutat en el grup de treball creat per la Comissió Europea sobre Big Data; la millora de la mobilitat sostenible, els pàrquings intel·ligents o el desenvolupament del «Street Lab» d’Entença com a laboratori per a testar nous productes.