L’adquisició dels terrenys on estan les pintures de la Sarga, incloses en el llistat de Patrimoni de la Humanitat de la Unesco, ha sigut aprovada per la Junta de Govern local aquest matí. Cal destacar també que els abrics on es troben les pintures i els terrenys d’accés també són Bé d’Interés Cultural (BIC). L’operació també suposa, a banda de l’adquisició del territori on es troben els abrics i del perímetre de protecció, la compra de l’immoble conegut com el «Mas de la Cova» on està prevista la creació d’un Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de la Sarga.

L’adquisició per part de la ciutat d’aquesta propietat suposarà que, siga més fàcil el manteniment amb fons públics d’aquest Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco, l’únic avui en dia que té la nostra ciutat. Igualment, l’adquisició de la propietat també suposarà la millora dels accessos, la millora en la promoció de les pintures o l’ampliació del règim de visites guiades. Es pretén, des de l’Ajuntament, d’una banda, assegurar la protecció i el manteniment d’aquesta herència dels nostres avantpassats i d’altra, posar en valor un bé cultural i turístic de primera magnitud.

La propietat ha sigut adquirida per l’Ajuntament per valor de 256.415,10 euros a càrrec de la partida pressupostària «Adequació de l’entorn arqueològic de la Sarga». En total la superfície que passa a ser de domini públic consta de aproximadament 44 hectàrees on es troba inclosa la finca «Mas de La Cova».
La regidora de Patrimoni Històric, Lorena Zamorano, destaca la importància de regularitzar aquesta propietat: «Tots coneixem de les dificultats que hem tingut en poder invertir en les Pintures Rupestres de la Sarga a causa de ser de propietat privada. Ens troben amb l’únic Patrimoni Immaterial de la Humanitat declarat per la Unesco a la nostra ciutat. Uns abrics únics, un santuari on se superposen diferents manifestacions pictòriques prehistòriques de l’Arc Mediterrani de la Península Ibèrica: Art macro esquemàtic, art llevantí i art esquemàtic. Aquest jaciment d’art rupestre post paleolític, que tenim la sort de tindre a Alcoi, és a partir d’ara, propietat de les alcoianes i alcoians, i per tant, podem millorar la seua conservació i la seua promoció cultural i turística».

«També és important destacar l’adquisició del Mas de la Cova, ja que en aquesta propietat és on tenim previst realitzar el Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre de la Sarga. Ara ja podem posar en marxa tot el procés per a fer d’aquesta propietat un centre model per a que les nostres pintures rupestres siguen, sens dubte, el recurs cultural i turístic que, per la seua importància i transcendència, es mereixen ser» conclou Zamorano.

Cal destacar que la ciutat d’Alcoi compta amb un total de 23 BICs, tres d’ells de caràcter immaterial, relacionats amb festivitats, dos al Nadal Alcoià: el Betlem de Tirisiti i la Cavalcada de Reis i recentment, les Festes de Moros i Cristians en el seu conjunt. 19 són immobles, incloent-hi el recinte murallat de la ciutat, els diversos abrics de la Sarga i el seu entorn, el sector antic de la ciutat, el Molinar, la Serreta, la torre de Barxell o el Puig, entre altres. També tenim el Bé moble de la campana amb inscripció gòtica de la Ermita de Barxell.

La ciutat compta a més dels 23 Bics, amb una declaració de Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO per a les pintures d’art rupestre de la Sarga que ara ja són un bé públic, patrimoni del poble d’Alcoi. Les pintures de la Sarga, situades a una zona de gran valor ambiental en el relleu muntanyós de la Serra dels Plans, van ser descobertes en l’estiu de 1951, i des d’aleshores, han estat a càrrec del Museu Arqueològic Camilo Visedo Moltó. En desembre de 1998 la UNESCO va declarar l’Art Rupestre de l’Arc Mediterrani Patrimoni de la Humanitat, i un dels jaciments escollits per a obtenir aquesta màxima distinció mundial va ser la Sarga (Alcoi), unes pintures que són testimoni de les societats que van viure a l’Alcoi prehistòric.

Entorn del Mas de la Cova