La portaveu del Grup Municipal de Guanyar Alcoi, Sandra Obiol, exigeix que es convoque de forma imminent una reunió de la Comissió de Seguiment de la Concessió de la Gestió Indirecta del Servei de Proveïment d’Aigua Potable “per tal d’esclarir les possibles irregularitats que la Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua ha assenyalat i que el regidor responsable del servei, Jordi Martínez, ha reconegut que efectivament existeixen”.

Per a Obiol, “les recents declaracions de Jordi Martínez arran aquestes deficiències descobertes per la Iniciativa ciutadana ens deixen dues coses clares: per una banda, la gestió per part del govern municipal és pèssima; d’altra, que és necessari recuperar la gestió pública del servei per acabar amb aquestes irregularitats i abusos dels quals parla el propi Martínez”.

“Pel que diu Jordi Martínez”, remarca Sandra Obiol, “es devia haver instal·lat un comptador per controlar el bombeig de Sant Antoni, però no s’ha fet. Primera negligència”. A més, “Martínez també explica que el càlcul sobre el possible consum d’energia que ha pagat l’Ajuntament i no l’empresa, tal com li correspon legalment, és una aproximació que fa la plataforma ciutadana. D’acord. Però, ¿quina estimació fa l’Ajuntament?¿O no es molesta en fer-ne cap?¿No li importen al govern local les factures que paga amb els diners dels alcoians i les alcoianes?”.

En aquest sentit, la portaveu de Guanyar Alcoi recorda que la iniciativa i fins i tot el Síndic de Greuges han evidenciat la manca absoluta de transparència en el control que l’Ajuntament ha de fer controlant la concessió a l’empresa Aqualia: “No deixa de tindre la seua gràcia que la iniciativa porte mesos esperant la informació, que fins i tot el Síndic de Greuges haja donat un ultimàtum al govern per a que informe, i que durant anys ningú haja sabut res d’aquests comptadors que falten o del cost de la factura elèctrica que paguem des de les arques públiques i no des d’Aqualia com marca el contracte, i ara de colp i volta la Iniciativa fa una nota de premsa sobre possibles irregularitats, i de sobte el regidor s’apresta a explicar-ho tot, encara que siga amagant-se com un xiquet al que han descobert fent una malifeta”.

Sandra Obiol, finalment, es congratula de que “una vegada més ha estat el treball de la societat civil organitzada el que ens ofereix llum i ens fa avançar en el benestar de la ciutadania. En aquest sentit, des de Guanyar Alcoi volem felicitar públicament a la Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua, perquè fa molt de temps que està desenvolupant una gran tasca de cara a que finalment puguem aconseguir a Alcoi una gestió pública i transparent d’un servei tan bàsic com l’aigua potable. De nou a Alcoi podem comprovar com la ciutadania organitzada defensa els drets de totes i tots”.

La versió de l’ajuntament

El regidor d’obres i serveis, Jordi Martínez, ha volgut aclarir algunes qüestions relatives a la gestió de l’aigua a la ciutat que la plataforma “Iniciativa per la Gestió Pública de l’Aigua” ha realitzat en els mitjans de comunicació. Des del govern s’explica que, si bé és cert que les instal·lacions de Sant Antoni havien de tindre un comptador diferent de l’actual, que està instal·lat en el Poliesportiu Francisco Laporta, i que l’import d’aquest consum hauria de repercutir-se en l’empresa concessionària Aqualia, la dificultat de l’obra i la demora en el temps han provocat que aquesta actuació, que havia de pagar l’Ajuntament d’Alcoi, no s’haja realitzat. Però, també s’emfatitza que són falses les afirmacions referents al fet que aquest import ha sigut ingressat com a beneficis en el compte de l’empresa.

D’una banda, cal destacar que l’import de la Plataforma ha sigut calculat per ella mateixa en 500.000 euros i, per tant, és un càlcul del qual no es coneix la fiabilitat d’aquest, i que ha sigut realitzat d’una manera clarament parcial. D’altra banda, Martínez explica: “En el cas que aqueixa despesa pel consum del bombament haguera sigut assumit per l’empresa concessionària en lloc de l’Ajuntament, aquest import l’haguera repercutit l’empresa Aqualia a tots els rebuts dels ciutadans, ja que totes les despeses que es generen l’en servei d’aigües s’inclouen en l’estudi i es traslladen als rebuts dels alcoians i alcoianes. Per tant no s’ha beneficiat en res a l’empresa concessionària, en tot cas s’ha beneficiat als 30.000 rebuts que paguen els alcoians i alcoianes que no han vist incrementat el que ha de pagar com a taxa pel servei d’aigües”.

Respecte a la qüestió platejada per la plataforma sobre els qui són els responsables d’aquesta decisió, Martínez contesta: “Els podem aclarir a la plataforma que els responsables han sigut els regidors i governs que han tingut responsabilitats durant la concessió del contracte. És a dir, els regidors del Partit Socialista Obrer Espanyol, del Partit Popular, de Compromís i d’Esquerra Unida que han tingut competències en matèria d’aigua i que han format part de governs municipals de la ciutat. També ens podríem preguntar per la responsabilitat de omissió en la fiscalització d’aquestes qüestions d’algun dels portaveus de la plataforma, ja que han sigut personal de confiança d’Esquerra Unida o per què aquesta persona, com a membre d’una candidatura que va tindre responsabilitats de govern en matèria d’aigua com era Esquerra Unida en el període del qual parlem, no va plantejar llavors cap dubte en la gestió de casos com l’indicat”.