Alcoi és una de les ciutats seleccionada per a posar en marxa el Pla de Destinació Turística Intel·ligent Comunitat Valenciana. A través d’aquesta iniciativa es pretén impulsar la seua competitivitat turística en matèria de transformació digital. La ciutat compta ja amb un projecte global de ciutat intel·ligent, per la qual cosa la proposta de Invat.tur és afegir a aqueix projecte la part turística, gràcies a un full de ruta l’objectiu del qual és convertir Alcoi en Destinació Turística Intel·ligent de la Comunitat Valenciana (DTI-CV).

En aquests moments, la ciutat és destinació de nivell dos i després del pla ascendirà a nivell tres, podent així beneficiar-se de subvencions dirigides exclusivament a destinacions amb major grau de desenvolupament. La implantació de la Destinació Turística Intel·ligent (DTI) es realitzarà a través de taules de treball i entrevistes amb els principals agents turístics amb la finalitat d’establir les línies d’actuació.
Cal recordar que, des del 18 de desembre de 2018, Alcoi forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, formant part de la seua Comissió SEO, l’objectiu de la qual és caminar cap a la transformació digital de les destinacions turístiques. Aquesta xarxa és la primera de tota Espanya que posa en marxa una comunitat autònoma i, per tant, la Comunitat Valenciana s’ha situat com un referent per a altres territoris en aquest aspecte.

És part integrant del Comité de Qualitat de la Comunitat Valenciana, ja que des de 2011 la seua oficina de turisme disposa de la certificació Q de qualitat turística que garanteix el major nivell de qualitat en la prestació dels seus serveis. I també forma part del Comité Interdestinos SICTED (Sistema Integral de Qualitat en Destinació) implantat per Turespaña, ja que des de 2013 Alcoi és destinació SICTED amb 38 empreses distingides. A més a més, Alcoi compta amb el Pla Director Alcoi Smart City i l’estratègia DUSI, subvencionada amb fons Feder de la Unió Europea en en la qual vénen marcades, entre altres, les estratègies turístiques a seguir en matèria de turisme intel·ligent, accessible i integrador. Tot aquest treball han posicionat a la ciutat com un territori perfecte per a convertir-se en destinació turística Intel·ligent.
L’Oficina de Turisme d’Alcoi ha acollit una reunió en la qual s’han traçat les línies d’actuació del pla, com la creació d’una comissió tècnica que serà l’origen de la futura “Smart Office” turística alcoiana i que comptarà amb la participació de totes les àrees de l’ajuntament.

Els participants en la reunió van ser la regidora de Turisme, Lorena Zamorano, i la tècnica de Turisme, Paola Pons, per part de l’Ajuntament. El director de Invat.tur, Francisco Juan, i el coordinador del projecte, David Giner. A més de Rubén Arnandis i Sandra Schubert, tots dos de Solumed, consultora del projecte.

La regidora de turisme, Lorena Zamorano, destaca el treball realitzat: «Una vegada més, Alcoi se situa com a ciutat clau en temes tecnològics, en aquest cas en l’àmbit del turisme, demostrant el gran treball realitzat en els últims anys en aquest sentit. Som capital turística d’interior de la província d’Alacant i una destinació referent en l’àmbit autonòmic però hem de continuar treballant per a continuar sent competitius per als nostres visitants que, cada vegada, compten amb més ofertes, ciutats i atractius on triar. Hem de ser una destinació excel·lent i intel·ligent, capaç d’atraure turistes tot l’any».

La tasca realitzada des de la regidoria de turisme relacionada amb les noves tecnologies ha sigut molt important en els últims anys. Diferents projectes s’han posat en marxa per a caminar cap a la transformació digital de la destinació com el wifi gratuït en l’oficina de turisme; el sistema de recollida de dades a través de la Newsletter; el sistema online d’inscripció a les visites guiades gratuïtes; la realització d’enquestes de la destinació a través de tablets; el registre online de visitants i l’obtenció d’informes a temps real; el geoposicionament de tots els recursos turístics a través de diferents softwares i aplicacions; la digitalització del material turístic; la informació 24 hores a través del panell Multitouch; la creació de diferents APP’s (cementeri, via verda, Blabup de tots els recursos de la ciutat); els diferents sistemes de audioguías i la incorporació de codis QR en la senyalística de la ciutat i en els fullets turístics amb la finalitat de redirigir i augmentar el trànsit a la web turística del municipi.

D’altra banda, també ha rebut diferents reconeixements. En 2016, Alcoi va ser mereixedora del Premi al Millor Grup de Millora SICTED d’Espanya pel projecte «Adaptació de la destinació a les noves tecnologies” i en 2018 va ser Primer Finalista al Millor Grup de Millora SICTED d’Espanya per la «Creació d’una agenda online anual d’esdeveniments”.

Alcoi basa la seua estratègia de destinació Turística Intel·ligent en nou aspectes fonamentals: la governança, l’accessibilitat, la sostenibilitat, la innovació, la connectivitat, la intel·ligència, la informació, el màrqueting online i l’evolució de l’activitat turística.

Des del punt de vista de la governança, Alcoi treballa a través dels grups de millora SICTED i la Mesa Local de Turisme, un instrument de participació del sector privat turístic i l’administració mitjançant un sistema de publicació d’actes que garanteix la seua transparència.

En matèria d’accessibilitat, l’estratègia d’Alcoi es basa en ser destinació hospitalària i ètica. Alcoi va subscriure el Codi Ètic de Turisme de la Comunitat Valenciana i va ser triat municipi pilot en la comissió per a la implementació del codi en la Comunitat. De la mateixa manera va participar en la redacció del Pla d’Accessibilitat Turístic de la Comunitat Valenciana. Projectes de turisme inclusiu com la implantació del bucle magnètic en l’oficina de turisme; el Sistema S-Visual que permet disposar d’un intèrpret de llengua de signes en temps real; l’adaptació dels museus Explora, Refugi i Casal de Nadal a la llengua de signes o la recreació virtual del jaciment arqueològic El Puig a les persones amb diversitat funcional, són alguns exemples. D’altra banda, a causa de la transversalitat del turisme, també es treballa establint sinergies a diferents nivells, horitzontals i verticals, amb la finalitat de garantir la seua sostenibilitat mediambiental, social i econòmica.