Durant el primer semestre de 2019 a través de Xarxa FP s’han realitzat un total de 96 mobilitats, 69 corresponents a enviaments i 27 a acolliments, tant d’estudiants com de staff dels centres educatius de la ciutat.
D’aquests 69 enviaments, apuntar que 52 mobilitats han sigut d’estudiants i les destinacions d’aquests joves per a realitzar les seues passanties han sigut 9 de les 33 ciutats que formen l’organització, en concret: Oulu i Rovaniemi (Finlàndia), Viborg i Herning (Dinamarca), Munic i Berlín (Alemanya), Brussel·les (Bèlgica), Roma (Itàlia), Tartu (Estònia), i Lisboa (Portugal).
La valoració global dels estudiants d’FP que han realitzat les seues pràctiques a l’estranger gràcies al programa Erasmus+ i a l’organització Xarxa FP Alcoi durant aquest primer semestre és de 8,50 punts sobre 10, valorant positivament aspectes com el treball exercit pel Mobility Manager de destinació, la ciutat d’acolliment, l’empresa de pràctiques, l’allotjament, etc.
El regidor d’Educació, Alberto Belda, destaca que «la XARXA FP Alcoi ha consolidat el projecte que va iniciar fa 7 anys treballant coordinadament amb els centres d’FP de la ciutat en el seu camí cap a la internacionalització el que redunda en millores educatives i més oportunitats laborals per als nostres joves».
«Els joves graduats en FP tenen una major adaptabilitat i entrada en el mercat laboral si anteriorment han realitzat sojorns de pràctiques internacionals, ja que aconsegueixen una major i més diversa experiència i majors competències personals i lingüístiques», afirma l’edil.
«És molt important indicar que les empreses de la nostra ciutat valoren de forma molt positiva l’experiència d’acollir alumnes estrangers que s’integren amb els seus treballadors i a més, aquestes mobilitats d’acolliment (siguen d’estudiants o professors) contribueixen a «posar en el mapa» europeu a Alcoi i tenen un impacte econòmic a la ciutat, ja que cada persona que rebem realitza una despesa en allotjament, transport, oci, alimentació, etc.», conclou, Belda.
Respecte als 17 enviaments restants, corresponen a mobilitats de professors, professionals de l’FP o membres de Staff dels centres educatius de la ciutat que han visitat les ciutats d’Oulu i Rovaniemi (Finlàndia), Herning i Viborg (Dinamarca), Tartu (Estònia) i Roma (Itàlia).
En el que a acolliments es refereix, durant el primer semestre de l’any s’han realitzat 17 acolliments d’estudiants que han realitzat les seues pràctiques formatives en diferents empreses de la ciutat d’Alcoi. Aquests estudiants provenen de Roma, que va enviar durant els 5 primers mesos de l’any a un grup d’estudiants d’estètica, de Oulu (Finlàndia), Tartu (Estònia) i Viborg (Dinamarca).
Respecte als acolliments de staff, Alcoi ha rebut a 10 socis, principalment professors de la ciutat finesa d’Oulu, incloent-hi la visita de la Mobility Manager d’Oulu, Mrs. Kati Jauhinanen. Destaquem la visita de Mr. Giovanni Rago, Mobility Manager de Roma i membre del Comité Executiu de l’organització.
Cal assenyalar que s’ha aconseguit l’objectiu marcat per l’Ajuntament d’Alcoi d’incrementar el nombre d’enviaments d’estudiants i staff que cada any tenen la possibilitat de viure aquesta experiència.
Pràcticament la totalitat dels centres d’FP de la ciutat col·labora amb XARXA FP Alcoi sent l’IES Cotes Baixes el centre que més mobilitats gestiona en col·laboració amb l’Ajuntament d’Alcoi, seguit de CIP FP Batoi, Col·legi Sant Roc, EASD, IES Pare Vitòria i Col·legi Salesians Joan XXIII.
El tercer pilar d’aquest projecte són les empreses del municipi. Referent a això convé remarcar la importància de l’estreta col·laboració d’aquestes amb l’ajuntament d’Alcoi per a fer possible que els alumnes que s’acullen puguen realitzar els seus períodes de pràctiques en empreses d’Alcoi o mantenir reunions amb professionals dels països socis per a explorar noves vies de cooperació.