La Generalitat Valenciana ha concedit subvencions als ajuntaments per a les biblioteques i agències de lectura públiques. Són per a dues línies d’actuació, d’una banda, adquisició de material bibliogràfic i per una altra, per a realitzar activitats que fomenten la lectura. L’Ajuntament d’Alcoi rebrà un total de 25.824,48 euros.
El regidor de Cultura, Raül Llopis, ha mostrat la seua satisfacció: «A mb aquestes ajudes podrem millorar el servei de les biblioteques municipals, ja que podrem disposar de més material i un equipament més adequat. Des de la nostra regidoria treballem per a acostar la Cultura a la ciutadania, amb l’objectiu: «cultura per a tots». L’edil també ha destacat que «pròximament anunciarem novetats tant per a les biblioteques de la Zona Nord com per a la sala de lectura de la Uixola».
Alcoi rebrà un total de 24.764,52 euros, sent la concessió més alta per a l’adquisició de material bibliogràfic, mentre la nostra ciutat tindrà també una ajuda de 1.059, 96 euros per a realitzar activitats de foment de la lectura.

Per una altre costat cal destacar, que Alcoi formarà part de l’equip Lighthouse Libraries, grup motor de la innovació a les biblioteques europees. El procés s’inicià fa ja temps, amb la realització de dues entrevistes durant el 2018 amb la Reading&writing Foundation per a la selecció de Biblioteques Innovadores dins del projecte Public Libraries EU from 2020 to 2030, i finalment, se’ns ha comunicat que hem sigut seleccionats, no obstant això, el llistat de biblioteques seleccionades es donarà a conéixer després de l’estiu segons l’organització.

Des del Govern durant els últims anys s’ha apostat per millorar i modernitzar l’arxiu i la biblioteca municipal destinant diferents partides. D’una banda, es va fer obres per a dotar d’accessibilitat a la Biblioteca Central. A través dels pressupostos participatius també es van renovar els ordinadors que es prestaven als usuaris amb un total de 50 noves terminals a per als usuaris de les 3 biblioteques. També, amb aquests pressupostos, s’ha creat la biblioteca infantil Tirisiti i, per últim, s’ha creat amb el trasllat de la regidoria al IVAM CADA ALCOI, l’aula Literària Joan Valls. I com a novetat aquest estiu, ha hagut activitats lúdiques per a fomentar la lectura tots els dies de dilluns a divendres de juliol i agost a la Biblioteca Infantil Tirisiti.

Cal recordar també que la regidoria està treballant per a desenvolupar un projecte per a la tercera planta de l’edifici del Centre Cultural Mario Silveste. «Estem treballant en el projecte per l’última planta de l’edifici de la biblioteca central, en breu, podem donar encara més notícies positives per a la cultura a Alcoi» conclou Llopis.

La Xarxa de Biblioteques Públiques Municipals d’Alcoi la formen en l’actualitat les biblioteques municipals de la Biblioteca Central Ricardo Senabre, situada en la primera planta del Centre Cultural Mario Silvestre i la biblioteca infantil Tirisiti situada a la planta baixa del mateix edifici; la Biblioteca de la Zona Nord, situada en la segona planta del Centre Social de la Zona Nord; l’Agència de Lectura Uixola, en la plaça Enric Valor i la Biblioteca del Museu Arqueològic Municipal Camilo Visedo Moltó.

L’accés a totes aquestes biblioteques és gratuït, públic i universal. Només s’exigeix el carnet de soci per al préstec bibliogràfic i per a l’ús de determinats serveis, com l’accés a Internet o l’accés a servei audiovisual.

Activitat a la Bilblioteca de Trisiti