El Partit Popular d’Alcoi defensa l’autonomia de l’Associació de Sant Jordi enfront de les “ingerències polítiques”, diuen, que planteja Guanyar Alcoi en reclamar a l’Ajuntament que al·legue la proposta de reforma de l’Estatut de la màxima entitat festera. El regidor Kiko Cantó reclama al Govern municipal, del PSOE, que respecte la independència de l’Associació, que planteja introduir una mesura contemplada des de 2017 en l’Ordenança de la Festa: que els festers utilitzen el vestit oficial de la seua filà que corresponga al seu gènere.

Cantó rebutja que aqueixa mesura fomente la discriminació de gènere, tal com defensa Guanyar. “Diferenciar els vestits masculins i femenins no és discriminar”, recalca el regidor. El PP advoca per que l’Ajuntament “vés-li perquè la normativa festera s’ajuste a la legalitat però no per que s’immiscisca en l’autogovern d’una entitat amb prop de dos segles d’història i 11.000 socis, la meitat dels quals són dones”. Cantó subratlla que la legalitat de l’Estatut i de l’Ordenança de la Festa ha sigut avalada a través de diferents sentències judicials. “En cas d’il·legalitat, l’Ajuntament ha d’intervindre, però si, com és el cas, la norma s’ajusta a la legislació, ha de prevaldre l’autonomia de les entitats”, assenyala l’edil.

Cantó destaca a l’Associació de Sant Jordi com “un gran exemple de com la societat civil pot organitzar-se per a celebrar unes festes d’interés turístic internacional i declarades Bé d’Interés Cultural Immaterial”. Per aqueix motiu sol·licita al Govern local que no present al·legacions a la proposta plantejada per la Junta Directiva de l’Associació de Sant Jordi, de la qual l’Ajuntament forma part a través de la regidor de Festes. “Deixen treballar amb independència al món de la Festa”, matisa.

Cantó no oblida que l’Associació de Sant Jordi porta anys avançant a grans passos en la incorporació de la dona en la Festa amb total igualtat de drets, al mateix temps que vela perquè no es perda el caràcter històric de l’esdeveniment que es commemora.

“Ens sorprén que determinats grups polítics o de pressió vulguen dirigir una reforma d’estatuts que serà duta a terme pels prop de 11.000 associats de l’Associació de Sant Jordi i s’ajustarà a la Llei com així ho avalen recents sentències judicials”, conclou el regidor.