El diputat a les Corts Valencianes i President a la Comissió de Cultura del parlament valencià, Jesús Pla, ha assistit a la reunió convocada per la UNDEF (Unió Nacional d’Entitats Festeres) a Cocentaina (el Comtat) per a explicar les mesures necessàries per a la pervivència de les disparades en trabucs a les festes de Moros i Cristians.

Segons Pla, “arran l’estricta normativa aprovada fa dos anys i mig pel govern del Partit Popular i de la pujada del preu de la pólvora per part del conglomerat d’empreses que ho gestiona cada vegada es fa més difícil la disparada de trabucs per part dels festers i festeres de les nostres comarques”.

El diputat de la Vall d’Albaida ha volgut aprofitar la reunió per a donar tot el suport en nom de Compromís als festers i festeres de Moros i Cristians. “El creixement i reconeixement d’una festa que forma part de l’ADN dels valencians i valencianes, com els Moros i Cristians, és gràcies a l’orgull i l’empenta amb què milers de festers i festeres treballen durant tot l’any”, ha declarat Pla.

Sobre les mesures de la UNDEF que Compromís demanarà al Congrés dels Diputats destaquen l’autorització a les pirotècnies a fabricar i subministrar la pólvora necessària als festers i festeres, fet que suposarà l’abaratiment de la mercaderia; i la possibilitat de custòdia de la pólvora per part de les Juntes de Festes durant 96 hores sense discriminar per nombre de persones adscrites a la festa. Actualment les poblacions amb menys 500 participants en la festa no poden perllongar la custòdia més enllà de les 72 hores.

Segons Pla, “estes mesures que poden facilitar als festers i festeres el bon desenvolupament de la festa i de la disparada de trabucs tenen tot el trellat”. De tota manera el diputat valencianista ha volgut recordar que “tota esta problemàtica naix de la normativa aprovada en el seu dia pel Partit Popular i, per tant, resulta ridícul que ara vulguen autoproclamar-se ambaixadors de la festa i els festers”. A més, Pla insta totes les forces polítiques a donar suport a les mesures proposades pel món fester i a fer un front comú.