“Volem que es prenguen mesures des de l’Administració central per a pal·liar la crisi generada per la manca i alts preus de la pólvora negra utilitzada per les associacions de festes”. Amb aquestes paraules el diputat de Ciutadans (Cs), Juan Ignacio López-Bas, ha anunciat el compromís de presentar una iniciativa parlamentària en suport a les reivindicacions de la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (*UNDEF) “per a acabar amb la crisi de la pólvora”.

També la diputada Marta Martín ha defensat que “la via a seguir és constituir una comissió tècnica amb l’Administració on els festers tinguen veu per a participar en les decisions sobre possibles modificacions del Reglament d’Explosius de 2017”.

López-Bas ha assegurat que “la iniciativa que Ciutadans que es presentarà en breu en el Congrés contemplarà la necessitat d’obrir a empreses pirotècniques un mercat actualment monopolitzat i la simplificació dels tràmits administratius en matèria de terminis d’autoritzacions, emmagatzematge del material i destrucció o devolució del no consumit en cada ocasió”, ha detallat.

Els diputats de Cs demandaran a més “la presa de decisions des del ple reconeixement de la realitat de les Festes de Moros i Cristians i les diferents manifestacions culturals i identitàries de cada localitat”.

Els diputats de Cs han conegut de primera mà les reivindicacions de les associacions de festes en la trobada organitzada per la UNDEF celebrat aquest divendres a Cocentaina. “Es troben limitats i amb dificultats per a mantindre tradicions com les parenceries i guerrilles propis de les festes de Moros i Cristians i amb gran arrelament en nombrosos municipis d’Alacant, València, Múrcia i Castella-la Manxa”, segons López-Bas.