L’ajuntament d’Alcoi començarà a utilitzar a partir d’octubre en període de proves una aplicació que ajudarà a millorar la seguretat en les cremes controlades. Està creada per Aures TI Consultors una empresa alcoiana i serà la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat la que assumirà la inversió, pel que pròximament la resta de municipis podrien també utilitzar-la.

Control Foc és el nom de l’aplicació que va ser presentada per l’empresa en ACIF, a José María Ángel Batalla; Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències, Jorge Suárez; Subdirector General d’Emergències, Jordi Silvestre; regidor de Transició Ecològica i Protecció Civil i als responsables de Policia Local i Bombers de la ciutat, així com a membres d’ACIF i tècnics de l’ajuntament.

El funcionament de l’aplicació permetrà a l’usuari sol·licitar una autorització de crema. L’administració, és a dir, l’ajuntament, realitza l’alta del perfil per a l’usuari i crear l’autorització de crema. Per realitzar aquests passos caldrà fer una modificació del pla local de Cremes i indicar que aquest serà el procediment administratiu per fer la sol·licitud, de moment se seguirà el procediment de sol·licitud presencial fins que es faça aquesta modificació.

Una vegada l’usuari tinga l’autorització per a la crema, amb l’aplicació activarà la crema, és a dir, indicarà que la realitzarà en eixe moment. En cas d’estar prohibit per qualsevol situació, saltarà una alarma tant l’usuari com als operadors que seran Policia Locals i Bombers, on s’avisarà que no es pot cremar. En cas de poder realitzar la crema, els operadors supervisaran la crema des de panell de control, tenint-la geolocalitzada. En cas d’haver-hi alguna incidència l’usuari pot avisar ràpidament, simplement prement un botó a la pantalla del seu mòbil.

El regidor de Transició Ecològica i Medi Ambient, Jordi Silvestre, va destacar que «ens alegra que una empresa d’Alcoi haja fet un treball tan bo, aquest sistema ens ajudarà molt i demostra una vegada més que la nostra ciutat és referent en la Comunitat».

El sistema segons van destacar des dels Bombers i Policia Local, els podrà ajudar i tindre ‘controladors’ perquè davant qualsevol avís de possible incendi, ràpidament poden contactar amb la persona que està fent la crema i consultar si són ells o si inclús veuen on està el possible incendi o la falsa alarma que els han indicat sense haver de desplaçar-se fins al lloc.

Per la seua banda, el Secretari Autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, va destacar la funcionalitat del sistema i va proposar una reunió amb la Conselleria de Medi Ambient per intentar que adopte aquest sistema per a tots els municipis de la Comunitat Valenciana.

Un dels problemes plantejats és que hi ha gent major que no disposa de Telèfon intel·ligent. La intenció és que per fer les cremes siguen acompanyades d’algú més jove, no només per utilitzar l’APP, sinó per la seguretat, ja que segons van explicar molts dels incendis vénen de cremes que es descontrolen a persones majors.