El diputat de Compromís i president de la Comissió d’Educació i Cultura a les Corts Valencianes, Jesús Pla, ha presentat una proposta per tal que el Consell inste al Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a modificar el reglament d’explosius (RD 130/2017 de 24 de febrer), que ordena l’ús d’armes d’arcabusseria en les manifestacions festeres, per tal de simplificar els tràmits per a l’ús de la pólvora als actes d’arcabusseria de la Festa de Moros i Cristians. A més a més, el diputat i portaveu de Compromís al Congrés, Joan Baldoví, també defensarà aquesta proposta al parlament de l’Estat espanyol.

Segons Pla, “amb aquesta modificació, que arreplega les demandes del món fester i de la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF), demanem que les pirotècniques que complisquen els requisits de seguretat exigits al reglament puguen comercialitzar i fabricar pólvora negra per a arcabusseria, de manera que es facilite la concurrència al mercat d’un major nombre d’operadors. Això evitarà situacions com la que hi ha ara mateix, on només existeix una única empresa en tot l’Estat que distribueix la pólvora (ALBEX), produint-se així un monopoli de facto”.

“És aquesta exclusivitat en el mercat la que ha propiciat la pujada de preus que ofega a les entitats festeres i els seus participants. I s’afegeix que recentment aquesta empresa ha patit manca de subministres, el que ha fet encarir els preus més encara, cosa que no haguera ocorregut si haguera existit una concurrència d’operadors. Cal dir que des de fa uns mesos, els actes d’arcabusseria de diversos municipis, en especial d’aquells que celebren les festes de Moros i Cristians, s’han vist perjudicats per la pujada excessiva dels preus de la pólvora. Concretament, el preu enguany ha pujat de 32 a 48 euros, el que suposa un increment d’un 50% en només un any i d’un 300% en l’última dècada”.

“Som conscients que les disparades de trabucs en les festes dels nostres pobles formen part de l’ADN cultural i fester de valencians i valencianes, i en alguns casos té una antiguitat de més de 300 anys. No obstant això, les dificultats actuals, així com altres relacionades amb el granulat de la pólvora, han impedit que poblacions com Oliva, Muro d’Alcoi, Oriola o Biar no hagen pogut celebrar determinats actes festers”.

A més a més, “des de Compromís també volem que el canvi al reglament servisca per a igualar el temps permés de custòdia de la pólvora a totes les celebracions festeres, sent aquest de 96 hores a totes les poblacions, independentment del nombre de participants”, ha explicat Pla.

Per la seua banda, Joan Baldoví ha assenyalat que “el desconeixement del govern de Rajoy del valor cultural i social de la pirotècnia a les festes valencians va provocar que el mercat de la pólvora es convertira en un monopoli. Exigim que es modifique la normativa per facilitar el procediment a les entitats festeres i a les empreses pirotècniques valencianes. El Govern de l’Estat no pot fer normes que van en contra d’una tradició tan arrelada com la dels moros i cristians, ni de l’impacte econòmic que genera als municipis”.