Dins de la jornada valenciana per la mobilitat sostenible que aquest matí s’ha celebrat en València sota el lema «Mou-te i canvia» i que coincideix amb la setmana de la mobilitat europea, del 16 al 22 de setembre, el conseller de Política territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Arcadi España, ha fet entrega dels premis SEMcv 2019 de la Generalitat. Entre els premiats, Alcoi ha rebut el segon premi en la categoria de ciutats de més de 50.000 habitants, per la construcció de l’eix que travessa la cornisa nord de la ciutat, considerat bona pràctica en matèria de sostenibilitat.
Els guardons també es divideixen en diferents categories; ajuntaments, institucions, organitzacions sense ànim de lucre, empreses i altres entitats; difusió i divulgació de la mobilitat sostenible i treballs d’escola, realitzats per alumnat matriculats en universitats situades a la Comunitat Valenciana. Durant la jornada, el conseller ha realitzat l’obertura i ha destacat que «hem de ser més valents i despolititzar el tema de la contaminació, tot el món ha d’estar per la qualitat de l’aire i la mobilitat sostenible». España també ha destacat que els ajuntaments són la clau de la mobilitat quotidiana i ha proposat una aliança entre la Generalitat i les entitats locals per la mobilitat sostenible, treballant conjuntament en diferents eixos.

En la jornada, també s’ha realitzat la conferència de Xavier Querol, investigador de l’IDAEA i premi Rei Jaume I sobre «Qualitat de l’aire i mobilitat urbana» i la presentació del llibre digital SEMcv 2016, 2017 i 2018.

Alcoi ha guanyat el segon premi de mobilitat sostenible de les ciutats de més de 50.000 habitants per la construcció de l’eix per a vianants i ciclistes, considerant-se una bona pràctica en l’àmbit de la sostenibilitat. Una obra que ha tingut una inversió propera al milió d’euros, subvencionada per la Generalitat a través de fons Feder de la Unió Europea. Un projecte que integra la trama urbana de la ciutat amb les vies verdes amb un recorregut total de 9 kilòmetres que connecta els barris de Batoi, Santa Rosa, Eixample i Zona Nord. La creació d’aquest eix també suposarà la incorporació a Eurovelo, una xarxa de 15 rutes ciclistes de llarga distància que connecten i uneixen a tot el continent europeu, aprofundint en l’impuls al turisme de natura que també està realitzant la ciutat.

L’alcalde, Toni Francés, acompanyat del regidor de mobilitat, Jordi Martínez i personal de la regidoria, ha rebut el premi de mans del conseller. Francés destaca la complexitat i aposta de futur d’aquesta iniciativa: «L’eix per a ciclistes i vianants és una actuació complexa, nou quilòmetres, dos carrils i un traçat per una trama urbana com la d’Alcoi però, des del primer moment, estàvem convençuts de què era bàsica per al present i futur de la ciutat, i per això no hem escatimat esforços perquè siga una realitat. Agraïm el suport de la Generalitat i, tal com demostra aquest premi, estem convençuts que serà una bona pràctica inspiradora per a millorar la sostenibilitat de moltes altres entitats locals».