El Govern municipal d’Alcoi, del PSOE, només ha iniciat un dels 12 projectes aprovats en el pla de pressupostos participatius de 2019. Així ho indica la regidora del Partit Popular Lirios García, que critica el retard en l’aplicació de les mesures proposades pels veïns. L’edil sosté que la baixa execució resta credibilitat al Govern i “fa difícil que els ciutadans participen en l’elaboració dels pressupostos, perquè no veuen els resultats”.
Dels 12 projectes seleccionats en el pla de pressupostos participatius de 2019, huit d’inversió i quatre de despesa corrent, només està en marxa l’estudi per a la reutilització de biomassa forestal com combustible en instal·lacions municipals. La resta de propostes “segueix en l’aire”, detalla García. Són projectes que afecten diferents àmbits: il·luminació, parcs, accessos, energies renovables o medi ambient. “Són propostes que no depenen d’un mateix departament, per la qual cosa la situació de paràlisi és generalitzada en totes les regidories”, lamenta la regidora.

“No és normal que el mes de setembre estiga tot per fer, la qual cosa demostra una deixadesa total del Govern en la seua funció de gestionar la ciutat”, afig García. El PSOE, segons les dades aportades a petició del PP, té per decidir encara on i com executarà part dels projectes dels pressupostos participatius. És el cas de la introducció d’il·luminació led, la instal·lació de zones d’ombra en parcs o el condicionament dels accessos a la ciutat. García afig que el Govern encara té pendent d’executar projectes corresponents als pressupostos participatius de 2015, 2016 i 2018.

A través dels pressupostos participatius, els ciutadans assignen 400.000 euros dels comptes municipals. “És una eina molt interessant que s’ha de potenciar. Per això el primer pas és executar els projectes d’exercicis anteriors perquè els ciutadans es motiven en veure que les seues propostes tiren avant”, manifesta la regidora.

García sosté que la ciutat “necessita un Govern que treballe, perquè no ens podem permetre el luxe de tindre un Govern que no gestiona i que no inverteix a Alcoi”. El mes de juliol passat, el Partit Popular ja va advertir que el Govern només havia executat un 25% de les inversions per a l’any 2018. “Ja vam veure el resultat de la gestió del Govern de l’any 2018 deixant 17 milions per executar. Crec que per a enguany anem pel mateix camí o pitjor, si tenim en compte que ja estem a meitat del mes de setembre i no hi ha res fet”.