La portaveu de Ciutadans (Cs) a la província d’Alacant, Yaneth Giraldo, ha anunciat que “iniciem una campanya per a implicar a tots els ajuntaments en la defensa de les nostres tradicions i festes, moltes de las quals s’han vist afectades per les noves restriccions legals en l’ús i manipulació de la pólvora, com ha posat de manifest la Unió Nacional d’Entitats Festeres de Moros i Cristians (UNDEF)”.

Giraldo ha avançat que es traslladarà als ajuntaments amb representació de Cs a la província d’Alacant una moció que demanarà la constitució d’una comissió tècnica per part del Govern central “en la qual participen associacions representatives de l’àmbit fester de Moros i Cristians, unes altres que duguen a terme activitats relacionades i empreses pirotècniques amb la finalitat de modificar la normativa relativa a l’ús i manipulació de la pólvora negra tenint en compte el criteri d’aquests actors”.

Des de Cs s’ha defensat la necessitat d’obrir el mercat a un major nombre d’operadors “respectant sempre els criteris de seguretat, i advoquem a més que s’amplie l’accés a la fabricació, comercialització, magatzematge i distribució de pólvora negra per a activitats festives amb ús d’armes de avancarga”.

Giraldo ha recolzat a més la reivindicació de UNDEF “d’ampliar i igualar els terminis de tinença i custòdia de pólvora negra per part dels participants en les activitats festives, sense limitació per número”. Ha reclamat també que es permeta la devolució de la pólvora negra no usada la traçabilitat de la qual no haja sigut modificada des del seu origen, sense exigir-se la seua destrucció i eliminació, “i l’agilitació de tràmits administratius per a l’obtenció d’autoritzacions”.

La iniciativa de Cs serà defensada a més en el Congrés dels Diputats pels representants provincials Marta Martín i Juan Ignacio López-Bas, que han presentat una pregunta en Corts.