L’Arxiu Municipal d’Alcoi està col·laborant amb l’organització del seminari ‘Memoria del exilio español en Argelia’ (Institutos Cervantes d’Alger i Orà, amb la col·laboració de l’Ambaixada d’Espanya a Alger), que se celebrarà a Alger i Orà entre el 20 i el 23 d’octubre de 2019, en la localització dels descendients d’un alcoià que va morir al camp de presoners de Djelfa, al desert del Sahara, a uns 40 Km al sud d’Alger i a uns 1.500 m d’altura.

El camp de Djelfa està considerat un dels camps més durs del sistema concentracionari francés. En aquest camp hi havia cap a 1942 un miler de presoners, la majoria espanyols o antics membres de les brigades internacionals. No tenia quasi instal·lacions i els presoners dormien en tendes de campanya suportant temperatures extremes que oscil·laven dels 20 graus sota zero a l’hivern als 50 graus en estiu. Segons els responsables del recinte, allò era un camp de mort enmig del desert, del qual no eixia viu ningú.

Gràcies a la informació dels arxius francesos i de l’Arxiu Municipal d’Alcoi, s’ha pogut documentar que un ‘José Esteve’ que apareix en la relació de morts al camp de presoners de Djelfa entre 1940 i 1941 en realitat és l’alcoià José Esteve Vicedo.

Per la informació dels padrons municipals de 1882 a 1919 se sap que José Esteve Vicedo era fill de José Esteve i Pilar Vicedo, i que va nàixer a Alcoi en 1892. Tenia un germà, Alfredo Esteve Vicedo, nascut en 1884. José Esteve Vicedo va casar amb Carmen Carbonell Gironés, nascuda sobre 1897 i van tenir un fill (segons la informació de 1919), José Esteve Carbonell, nascut el 29 de juny de 1909.

Si alguna persona té informació sobre aquesta família o és descendent seu, poden contactar amb el director de l’Arxiu Municipal d’Alcoi, al telèfon 965537143 o al correu arxiu@alcoi.org.