L’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, ha aclarit davant les greus acusacions del portaveu del Partit Popular, Quique Ruiz, que la ciutat d’Alcoi si va optar a la subvenció de l’1,5% del Programa Cultural del Ministeri de Foment pel Parc Tecnològic de Rodes i ha presentat públicament la sol·licitud i el registre d’entrada del Ministeri, «aquest govern no mentix mai, no està en el nostre ADN perquè no som del Partit Popular».
Francés ha recordat que tal com es va informar en el seu moment, es va demanar la sol·licitud al Ministeri al mateix temps que es va incoar l’expedient per a poder declarar BIC el complex de Rodes. Aquesta declaració de BIC no va anar avant perquè la Conselleria va considerar que no complia els requisits necessaris i això va frustrar finalment que la sol·licitud de l’1,5 fóra positiva, tal com es va explicar «això és el que va passar i no el que diu el PP», ha indicat l’alcalde, Toni Francés.

«Estic sorprés i molt negativament sorprés per l’actitud del portaveu del Partit Popular, per l’agressivitat amb la qual va actuar la setmana passada i per la quantitat d’insults i desqualificacions que va llençar contra el meu govern afirmant que el meu govern ‘va mentir i enganyar als ciutadans als qui va fer creure que s’havia optat a una subvenció d’1,7 milions d’euros, és una actitud vergonyosa, que ha comés una gran estafa davant els alcoians (…) es preguntava quina credibilitat té cap a la ciutat un alcalde que davant un projecte tan important per a la ciutat s’havia dedicat a mentir als ciutadans (…) una mentida molt gran que deixa a l’alcalde i al seu equip sense crèdit davant els veïns’ tot açò perquè segons ell no ens havíem presentat per optar a la subvenció de l’1,5% Cultural del Ministeri de Foment de 2017».

Davant aquestes acusacions l’alcalde ha mostrat la seua sorpresa «pel comportament inaudit de qui aspira a ser líder de l’oposició i ha quedat totalment desacreditat», també per «l’agressivitat i el to de les seues declaracions, té problemes seriosos per a consolidar el seu lideratge i no troba un espai en l’oposició però evidentment aquest no és el camí».

Francés ha recordat que «Ell ha dit, inclús en el Saló de Plenaris, que ell no és del PP, però s’ha ensenyat ràpidament a comportar-se com es comporta el PP. Quan vaig sentir les seues declaracions ràpidament em va recordar a Pablo Casado dient felón, traïdor i de tot al president Pedro Sánchez, el mateix to de desqualificació i insult ha utilitzat i les mateixes tretes de manipular la informació ha utilitzat el senyor Ruiz per a criticar al meu govern».

«Hi ha un polític en aquest ajuntament que enganya, que mentix, que insulta, que es dedica a manipular i enganyar a la ciutadania per anar contra este govern i eixe polític mentirós és Quique Ruiz, és el portaveu del Partit Popular a l’ajuntament d’Alcoi, al qual li demane unes disculpes immediates davant tots els insults i les desqualificacions que va llençar la setmana passada, perquè si no ho fa, ell estarà desacreditat per a continuar exercint la seua tasca d’oposició en este ajuntament. Jo crec que en política no tot val, l’oposició sempre ho he dit és necessària amb uns polítics que siguen responsables, que siguen rigorosos i honestos, que vulguen contribuir a millorar la ciutat i que no vulguen contribuir a embrutar la política amb mentides i amb enganys. Crec que s’ha extralimitat el senyor Ruiz amb les seues declaracions, ha mentit clarament i eixos comportaments requereixen una rectificació i unes disculpes».

L’alcalde també ha recordat que aquest govern es presenta a totes les sol·licituds de subvencions de totes les administracions i ha recordat que els últims 8 anys, Alcoi ha aconseguit més de 35 milions d’euros en subvencions de totes les administracions i que en el cas de Rodes la Generalitat Valenciana invertirà 3,5 milions d’euros per a construir el primer CdT d’interior de la Comunitat Valenciana.

RESPOSTA EN LA COMISSIÓ
L’alcalde ha afegit que «en comissió informativa no va poder assistir la senyora Zamorano, el senyor Martínez va explicar que va passar amb el BIC i perquè no havia anat avant la seua tramitació i que el departament de Patrimoni Històric estava buscant tota la documentació que ells havien demanat per sol·licitar l’1,5% cultural i que en el moment que la tinguérem l’enviaríem, és un exemple de la manipulació, en cap moment es va dir que no s’havíem presentat».

El PP insisteix que “el Govern del PSOE va reconéixer que Alcoi no va optar a les ajudes de Foment per al projecte de Rodes”

El portaveu del Partit Popular, Quique Ruiz, ha demanat a l’alcalde, Antonio Francés, que “deixe de mentir als alcoians per a tapar la falta de gestió i de coordinació entre els seus regidors”. Ruiz reafirma que “el portaveu del Govern, Jordi Martínez, va reconéixer en l’última comissió de Patrimoni, Obres i Serveis que l’Ajuntament no havia sol·licitat les ajudes al programa del 1,5% Cultural per al projecte de rehabilitació de les antigues indústries de Rodes. Martínez va llegir la resposta escrita de la regidora Lorena Zamorano, que no va assistir a la comissió”.

“No va ser una improvisació. Per això estranya que el mateix Govern diu que no va optar a l’ajuda i tracta de demostrar després que sí que ho va fer”, manifesta Ruiz. El regidor assenyala que el Govern “o va mentir quan va dir que s’havia optat a l’ajuda o va enganyar a l’oposició quan va afirmar que no s’havia presentat”. En qualsevol cas, assenyala Ruiz, “la credibilitat del Govern és nul·la després de demostrar que menteix i enganya sense cap vergonya”.

El regidor considera “especialment greu” la versió que l’alcalde ofereix de la comissió informativa: “És mentida que el Govern afirmara que no disposava de la documentació necessària per a demostrar la sol·licitud. Directament va afirmar que no s’havia presentat a les ajudes del Ministeri de Foment”, recalca Ruiz. De fet, el PSOE no va aportar còpia de la documentació reclamada pel Partit Popular. Una documentació, afig, d’una presumpta gestió d’agost de 2017.

“Han enganyat en una comissió del ple als representants dels ciutadans. De què serveixen les comissions si les respostes a les preguntes són falses i el Govern es dedica a bloquejar l’accés a la informació?”, lamenta l’edil. Ruiz demana a l’alcalde, almenys, “una disculpa per haver enganyat en seu parlamentària als representants dels ciutadans”.

Ruiz llança nous dubtes sobre la gestió de les ajudes del 1,5% Cultural. “Si realment es va presentar a aqueixa subvenció, per què no va continuar amb la declaració de Rodes com a Bé d’Interés Cultural, que era condició indispensable per a obtindre aqueixes ajudes?”, es pregunta el regidor. Ruiz diu que l’Ajuntament no va aportar la documentació que requeria la Conselleria de Cultura per a continuar la tramitació del BIC. “L’expedient per a obtindre la declaració va començar al juliol de 2017 i va finalitzar al setembre d’aqueix mateix any”, afig Ruiz.

Estat actual de Rodes