Després d’anys de retalls a les administracions públiques i les normes imposades des del govern central, els ajuntaments han patit una reducció dràstica de treballadores i treballadors. Des de l’executiu de Mariano Rajoy es va dictar una reducció de la reposició de funcionaris que en determinats serveis suposava cobrir sols el 10% de les jubilacions. Tot i que ara la norma s’ha relaxat, l’Ajuntament d’Alcoi porta anys sense oferir la major part de les places necessàries.

“El resultat ha estat una pèrdua de la qualitat dels serveis municipals, un augment de la interinitat i la precarietat al treball, que la Unió Europea ha condemnat, i una privatització, ells l’anomenen externalització, de qualsevol actuació que retarda i encareix qualsevol actuació, per xicoteta que siga”, lamenten des de Guanyar.

Per això, des del grup municipal de Guanyar Alcoi s’ha demanat al govern municipal, en primer lloc, que determine el nombre de llocs vacants als diferents departaments de l’Ajuntament d’Alcoi. I, en conseqüència, un pla de xoc per tal de convocar les oposicions oportunes per cobrir aquestes carències. Mirant de delimitar aquells serveis més deficitaris i reforçant les plantilles.

Segons Sandra Obiol, portaveu de Guanyar Alcoi, “la situació és especialment sagnant en serveis essencials com ara la brigada d’obres i els serveis socials, també a la policia local. El manteniment de la ciutat es ressent perquè qualsevol actuació, per minúscula que siga, s’adjudica a empreses privades, quan les treballadores i treballadors de l’Ajuntament podrien resoldreu en poc temps.”

De la mateixa manera, a la policia local, l’envelliment de la plantilla per la manca de reposició de les jubilacions deixa pocs efectius per a tasques diàries al carrer. Els serveis socials també són un dels departaments damnificats, quan la seua importància és cabdal per a la cohesió social.