Des de Podem Alcoi presentaran un prec al següent Ple municipal per a sol·licitar al Govern que comence a implantar-se el sistema SDDR a la nostra ciutat.

El SDDR és l’abreviatura de Sistema de Depòsit, Devolució i Retorn d’envasos. Depòsit fa referència al valor econòmic associat a cada envàs. El seu propòsit és convertir-se en un incentiu perquè siga retornat a la cadena de producció en les millors condicions (facilitar d’aquesta manera el seu reciclatge). Devolució significa que la quantitat que el consumidor ha avançat li serà tornada íntegrament quan l’envàs haja sigut entregat de nou en el comerç. I per últim, el retorn: l’envàs tornarà a la cadena de producció com a matèria primera en condicions de convertir-se en qualsevol nou producte. D’aquesta manera el cicle es tanca i no hi ha residus, sinó recursos.

Des de la formació morada consideren que la situació actual respecte a la gestió dels residus requereix actuar amb responsabilitat. En l’última dècada, segons afirma el regidor Aarón Ferrándiz «hem assistit a un gran creixement de la producció d’envasos d’un sòl ús innecessaris i a l’abandó d’envasos reutilitzables. Aproximadament, cada persona genera 550 kg de residus a l’any, dels quals tan sols es reciclen el 15%. A més, el 70% d’aquests envasos van al rebuig normal o al nostre entorn i tan sols el 30% d’aquests acaben on correspon, al contenidor groc. Per altra banda, el 50% dels envasos que acaben sent residus provenen d’ampolles o llaunes de begudes com aigua, refrescs o cervesa».

Els avantatges del Sistema de Retorn d’envasos, comenten des de Podem «són una realitat en les més de 40 regions de tot el món en què el sistema funciona amb gran èxit: Alemanya, Suècia, Dinamarca, Austràlia, Canadà, alguns estats dels EE.UU; països capdavanters en matèria econòmica o mediambiental que estan aconseguint taxes de recollida selectiva d’envasos de fins al 98%».

Aquesta proposta va ser aprobada a un Ple municipal l’any 2016 i tres anys després encara no ha sigut posada en martxa. «És l’únic sistema conegut que, aconseguint quotes de reciclatge properes al 100%, ha demostrat la seua viabilitat econòmica i el que menor impacte ambiental genera. Converteix el residu en recurs i augmenta la taxa de reciclatge del 35% actual fins a un 95% aproximadament. Per això presionarem al Govern fins que la nostra ciutat puga gaudir del sistema de gestió de residus que necessita i que mereix per a que Alcoi siga una ciutat capdavantera que afronte com cal i amb responsabilitat el repte de la gestió de residus», continua Aarón Ferrándiz.