El passat 3 d’octubre es va celebrar en el Palau de Congressos de València la reunió del Comité Tècnic de la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (RECI), dins del marc de la ‘9th Green Standards Week’ de València. En ella, diferents ciutats entre les quals està Alcoi, van explicar la seua gestió de Smart Cities, i van tindre l’oportunitat de comptar les seues experiències dins dels Grups de Treball. D’aquesta forma, el Comité Tècnic es va convertir en un espai de convergència entre ciutats en el qual van poder estar al corrent de les principals innovacions en matèria de Smart Cities.

La trobada va comptar amb la participació 80 persones procedents d’entitats locals de tota Espanya. També van assistir altres organismes i institucions com a representants del Comité Técnico CTN 178, Universitat Politècnica de València, Red.es, Asociación Española de Normalización, Centro Regional Basilea para América del Sur e ITU-Unión Internacional de Telecomunicaciones.

Recordem que, el passat 28 de maig es va aprovar en el ple municipal la sol·licitud de la incorporació d’Alcoi a la RECI (Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents). La RECI, es va crear amb el compromís de crear una xarxa oberta per a propiciar el progrés econòmic, social i empresarial de les ciutats a través de la innovació i el coneixement, recolzant-se en les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC).

L’associació té per objecte la generació d’una dinàmica entre ciutats amb la finalitat de disposar d’una «xarxa espanyola de ciutats intel·ligents». Les quals han de promoure la gestió automàtica i eficient de les infraestructures i els serveis urbans, així com la reducció de la despesa pública i la millora de la qualitat dels serveis, aconseguint d’aquesta manera atraure l’activitat econòmica i generant progrés. El seu objectiu és intercanviar experiències i treballar conjuntament per a desenvolupar un model de gestió sostenible i millorar la qualitat de vida dels ciutadans, incidint en aspectes com l’estalvi energètic, la mobilitat sostenible, l’Administració electrònica, l’atenció a les persones o la seguretat. La innovació i el coneixement, recolzats en les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC), són les claus sobre les quals basar el progrés de les ciutats en els pròxims anys, fent més fàcil la vida de la ciutadania.

La regidora de Turisme, Lorena Zamorano, va participar en l’exposició del Grup de Treball 1, on es van exposar exemples d’experiències i bones pràctiques vinculades al govern obert, la innovació social i el turisme intel·ligent, amb els exemples de les ciutats de Benidorm que va explicar la seua estratègia per a convertir-se en la primera Destinació Turística Intel·ligent certificat, València que va exposar la seua estratègia de màrqueting digital i el desenvolupament del seu sistema d’informació turística intel·ligent i Alcoi, on Lorena Zamorano va explicar la seua estratègia de SmartOffice i les sinergies entre turisme intel·ligent i cultura que estan posant en marxa.

Alcoi basa la seua estratègia de destinació Turística Intel·ligent en nou aspectes fonamentals: la governança, l’accessibilitat, la sostenibilitat, la innovació, la connectivitat, la intel·ligència, la informació, el màrqueting online i l’evolució de l’activitat turística.

Des del punt de vista de la governança, Alcoi treballa a través dels grups de millora SICTED i la Mesa Local de Turisme, un instrument de participació del sector privat turístic i l’administració, s’ha creat un apartat per a professionals en el web on es publiquen les actes que garanteix la seua transparència, també es publica una memòria anual amb tot el realitzat. En aquest aspecte Zamorano va ressaltar la implicació de tots els sectors que han treballat per trencar amb l’estacionalitat del turisme que hi havia amb les festes de Moros i Cristians i la trilogia Nadalenca, aconseguint noves iniciatives com la Setmana Modernista o Alcoi Ciutat del Nadal, creant activitats per a tot un mes i no només 3 dies.

En matèria d’accessibilitat, l’estratègia d’Alcoi es basa en ser destinació hospitalària i ètica. Alcoi va subscriure el Codi Ètic de Turisme de la Comunitat Valenciana i va ser triat municipi pilot en la comissió per a la implementació del codi en la Comunitat. De la mateixa manera va participar en la redacció del Pla d’Accessibilitat Turístic de la Comunitat Valenciana. Projectes de turisme inclusiu com la implantació del bucle magnètic en l’oficina de turisme; el Sistema S-Visual que permet disposar d’un intèrpret de llengua de signes en temps real, la recreació virtual del jaciment arqueològic El Puig a les persones amb diversitat funcional. La regidora també va parlar dels diferents panells que hi ha en la ciutat, tant en els edificis que formen part de la ruta modernista com els museus de l’Explora i Refugi, on amb codi QR poden tindre accés en 5 idiomes diferents i a més un d’aquest codi dóna accés a una Signoguia, una eina explicativa que combina vídeo, text i àudio, això permet a les persones amb discapacitat auditiva realitzar el recorregut d’igual manera que la resta de visitants.

La tasca realitzada des de la regidoria de turisme relacionada amb les noves tecnologies ha sigut molt important en els últims anys. Diferents projectes s’han posat en marxa per a caminar cap a la transformació digital de la destinació com el wifi gratuït en l’oficina de turisme i altres zones de la ciutat; el sistema de recollida de dades a través de la Newsletter; el sistema online d’inscripció a les visites guiades gratuïtes; la realització d’enquestes de la destinació a través de tablets; el registre online de visitants i l’obtenció d’informes a temps real; el geoposicionament de tots els recursos turístics a través de diferents softwares i aplicacions; la digitalització del material turístic; la informació 24 hores a través del panell Multitouch; la creació de diferents apps (cementeri, via verda, Blabup de tots els recursos de la ciutat); els diferents sistemes d’audioguies i la incorporació de codis QR en la senyalística de la ciutat i en els fullets turístics amb la finalitat de redirigir i augmentar el trànsit a la web turística del municipi.

D’altra banda, també ha rebut diferents reconeixements. En 2016, Alcoi va ser mereixedora del Premi al Millor Grup de Millora SICTED d’Espanya pel projecte «Adaptació de la destinació a les noves tecnologies” i en 2018 va ser Primer Finalista al Millor Grup de Millora SICTED d’Espanya per la «Creació d’una agenda online anual d’esdeveniments”, TicketAlcoi.