El documental protagonitzat pel IES Cotes Baixes veurà la llum demà en el Festival de Cinema de Madrid. Un any d’enregistrament dóna forma a “Picades contra el vidre”, un llargmetratge que té com a objectiu donar a conéixer la importància del canvi en el model educatiu, una revolució per a impedir caure en la monotonia i fer un salt qualitatiu en l’ensenyament.
Un punt d’inflexió va portar a un grup de professors de l’IES Cotes Baixes a assumir el repte de canviar l’escola des de dins en contra de les pors i el rebuig que això va generar entre algunes famílies, alumnat i part del professorat. Una premissa que el centre continua desenvolupant en tots els seus itineraris educatius i que l’ha convertit en un centre de referència en la transformació de l’educació, posant el focus a millorar la societat des de la base.

El documental mostra l’experiència real que viuen els alumnes de 1r d’ESO a les aules del centre educatiu. Reflecteix una revolució quasi a cegues amb l’objectiu, sempre desitjat, però menys vegades posat en pràctica, de millorar la societat des de la seua base. Professors que s’oposen radicalment, dubtes en aquells que sí que volen canviar, escepticisme per part de molts pares i el descobriment íntim d’alguns dels alumnes ixen a relluir en gran part de les escenes d’aquesta peça dels directors Pepe Andreu i Rafa Molés.

“Picades contra el vidre” mostra, a més, l’exemple d’altres tres centres escolars a Madrid, Catalunya i Galícia, on aqueixa revolució transformadora de la societat fa anys que, silenciosament, ja està en marxa. L’objectiu és que l’escola servisca perquè les noves generacions transformen el món per a convertir-lo en un lloc millor. Però no en el futur sinó ja en el present, trencant els murs dels col·legis i convertint a l’alumnat en ciutadans actius i influents en el seu entorn.

El documental és obra de la productora valenciana SUICAfilms en coproducció amb À Punt Mitjana i compta amb el suport del Institut Valencià de Cultura. A més, la fundació Ashoka ha col·laborat també en el projecte.

“Picades Contra el Vidre” es presentarà per primera vegada demà a Madrid, dins del Festival Internacional de Cinema de Madrid, on ha sigut seleccionat en secció oficial. Després de la seua presentació el film podrà veure’s en sales de la província amb l’objectiu que el públic puga conéixer la magnitud d’aquesta revolució educativa que és ja una realitat en l’IES Cotes Baixes.