El Partit Popular d’Alcoi denuncia la “situació de paràlisi” en la qual es troba la conversió en via verda del traçat de l’antiga línia ferroviària Alcoi-Gandia. La iniciativa ni tan sols disposa d’un projecte “malgrat els continus anuncis per part del Govern d’Alcoi i de la Generalitat”, segons explica el portaveu del PP, Quique Ruiz.

El regidor apunta que la Conselleria d’Obres Públiques ha dilatat durant més d’un any el concurs de la redacció del projecte de la futura via verda. “El retard demostra que el projecte no figura entre les prioritats del Govern valencià”, lamenta Ruiz, qui troba a faltar més reivindicació per part del Govern d’Antonio Francés. “Necessitem un alcalde capaç d’exigir a la Generalitat que aborde de manera seriosa aquest projecte”, manifesta l’edil.

El regidor del PP qüestiona el paper que en aquest projecte ha assumit el Consorci de les Comarques Centrals, presidit per Francés. En 2017 el consorci es va fer càrrec les gestions per a tirar avant la iniciativa. Va substituir a l’anterior consorci format entre els municipis pels quals transcorre el traçat. Segons Ruiz, les Comarques Centrals no disposen si vulga de l’avantprojecte que, tal com va anunciar el propi alcalde i president al maig de 2018, ja estava elaborant la Generalitat. “Portem anys escoltant promeses que mai es compleixen”, recalca Ruiz.

El regidor destaca la rellevància d’un projecte “que és una aspiració històrica perquè contribueix a vertebrar la Comunitat Valenciana, a millorar l’entorn i a generar un revulsiu econòmic”. Ruiz apunta que el projecte ha d’implicar a la Generalitat Valenciana i a les diputacions d’Alacant i València. “De moment només ha complit la Diputació d’Alacant invertint en la nova passarel·la entre Alcoi i Cocentaina”, apunta el regidor. El portaveu del PP reclama “rigor en la gestió” i confia que la Generalitat “agilite” el concurs per a adjudicar la redacció del projecte. “Malgrat les grans expectatives que ha generat el projecte, la veritat és que encara no hem fet el primer pas”, lamenta Ruiz.

La línia de ferrocarril entre Alcoi i Gandia es va inaugurar en 1892 amb una longitud aproximada de 53 quilòmetres al llarg de la vall del riu Serpis. L’any 1969 va deixar de funcionar i es va desmantellar tota l’estructura ferroviària, inclosos els taulers metàl·lics dels ponts. Alguns trams de l’itinerari conserven tota la plataforma de l’antiga via de ferrocarril i el recorregut és usat per un alt nombre de ciclistes per a desplaçar-se per la zona.