L’Ajuntament treballarà en els pròxims mesos per a capacitar als seus tècnics i el teixit empresarial local, a més d’altres agents generadors de coneixement i innovació com universitats, centres tecnològics, clústers, o grups d’investigació, sobre com impulsar nous productes i serveis innovadors que donen resposta als principals reptes de la ciutat des de la demanda pública.

El projecte ha sigut presentat per l’alcalde del municipi, Toni Francés, en el saló de plens davant la resta de l’equip municipal i responsables tècnics de les diferents àrees de l’Ajuntament. Segons ha expressat l’alcalde: «L’objectiu final és sensibilitzar i estimular a les empreses per a participar i presentar ofertes innovadores en els processos de Compra Pública d’Innovació que es duguen a terme des de l’Ajuntament, a fi de poder donar resposta als principals reptes urbans a través de solucions innovadores i altament eficients».

Per a això, els pròxims dies 21, 22 i 23 d’octubre es realitzaran les sessions formatives i el dia 24 es desenvoluparà un taller participatiu d’identificació dels principals reptes urbans en l’àmbit local, als quals es podria donar resposta a través de la compra d’innovació. Les sessions es duran a terme amb l’assistència especialitzada de TECH Friendly i SILO com a experts en Desenvolupament Urbà i CPI respectivament.

Les jornades se celebraran en l’Aula de Formació de l’Oficina de Turisme i la Sala Àgora Oberta. Tant la sessió formativa del dia 23, en horari de 9 a 13 hores que serà en la Sala Àgora Oberta com el taller d’identificació de reptes urbans del dia 24, de 9:30 a 13:30 hores, també en Àgora Oberta, estan oberts a la participació d’empreses i agents del Sistema Valencià d’Innovació, prèvia confirmació d’assistència al correu alcaldia@alcoi.org.

Sens dubte, es tracta d’un projecte clau, en línia amb l’estratègia DUSI del municipi i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’agenda 2030 dels que Alcoi també participa, per a assentar unes bases sòlides sobre les quals continuar treballant per una ciutat intel·ligent, sostenible i integradora, fomentant la innovació com a eix transversal.

Cal recordar també que l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI) ha subvencionat a la nostra ciutat el StretLab en Entença amb la participació del Campus Alcoi UPV i la UA i, més recentment, el projecte «Smart Social» perquè la tecnologia ajude a les persones en situació de soledat no volguda. En altres aspectes relacionats amb la innovació i la Smart City, la ciutat continua treballant tant en l’estratègia DUSI, que, entre altres projectes, ha permés implantar els pàrquings intel·ligents. La ciutat també ha realitzat el projecte Digital Cities Challenge, subvencionat per la Comissió Europea i ha rebut el projecte europeu WIFI4EU per implantar wifi gratuït a la ciutat.