Tot està per l’aire: se sent un olor a podrit, a vell, a brut, es percep una calma tensa, com si hi hagués una aixeta que va omplint un got gota a gota i aquest està a punt de derramar-se.

Les noticies que es poden veure i sentir als mitjans de comunicació son mes bé una roda que repeteix el mateix dia sí i dia també. Catalans processats, l’esquerra dividida i enfrontada, repetició d’eleccions, nou partit polític… sempre el mateix. No es fa un periodisme crític, i si es fa no es el predominant. Estem a un país que li importa mes un partit de futbol o bàsquet (sempre d’homes) que la situació sociocultural que ens envolta.

No es dona una informació contrastada sobre la violència masclista, no es fa veure la realitat problemàtica de les persones amb malalties mentals, no es reflexa la situació que te la sanitat pública, no ens mostra el problema del canvi climàtic mes enllà de la magnífica Greta Thunerg. Tot està per descobrir a aquest país, tot es pan i circo. Tots contents!

Per a postres, exhumar a Franco, un acte que deuria haver-se donat al 78 està alçant la polseguera d’un poble que ha estat sempre amb por de tornar al 36. Utilitzant com a excusa la llibertat d’expressió es dona veu a feixistes amagats amb la carteta de la democràcia a la televisió, amb programes «show» que pretenen blanquejar la cara d’algunes persones que encara voldrien una, gran i lliure, a representants de institucions que enalteixen al dictador i inclús obtenen subvencions, de partits plens d’odi a immigrants i persones LGTBI+…

No hi ha que anar mes lluny, el dia 12 d’octubre, dia de la hispanitat, es deixen veure als carrers banderes feixistes i no passa res. A manifestacions pacífiques com la del 9  d’octubre, dia del País Valencià, es veuen àguiles ondejant per els carrers de València. A torturadors no se’ls retira les medalles honorífiques, a Tejero li ofrenen homenatges amb cançonetes solars incloses, a quin país vivim, a quina democràcia del continent es permeten aquests actes? Tot val a una democràcia amb llibertat d’expressió?

La exhumació de Franco, acompanyat amb el sentiment patriòtic que genera el conflicte català i el racisme (por a allò desconegut), està removent la polseguera d’un descampat que es diu Espanya. Està deixant-se que el feixisme es torne a reproduir com si de un deja vu es tractara. Tota aquesta polseguera ve donada per no haver agranat el descampat quan es va deixar brut al 78. Aquesta polseguera ve donada d’un temps que encara no ha acabat, que ens l’han disfressat de democràcia i que durarà fins que el poble diga ja hi ha prou.

El 10 de novembre tenim un una cita amb les urnes, aquest dia es el adequat per a elegir bé al nostre representant (sols tenim opcions masculines, per desgràcia), un representant que puga parar-li cara al feixisme que ens envolta, que dote de recursos a les persones amb mes precarietat,que ens done la certesa que el progrés social es possible i que ens done la esperança de que una democràcia real està mes a prop.

David Botí