El País Valencià és una xarxa de ciutats i aquestes tenen cada dia més protagonisme en els canvis socials i polítics: el futur passa per les ciutats. És per això que és important conèixer els exemples de canvi positiu en l’àmbit local i l’evolució social del país i estudiar què en podem aprendre, per a enfortir el projecte d’un País Valencià modern.

Aquesta és la premissa des de la qual es planteja el cicle de debats «Un país de ciutats», organitzat per Acció Cultural del País Valencià amb el suport de l’ajuntament d’Alcoi i que tindrà lloc al llarg del mes de novembre al Centre Cultural Ovidi Montllor, seu d’ACPV a Alcoi i la comarca de l’Alcoià-Comtat.

El primer dels quatre debats, que porta per títol «Construir una alternativa des de les ciutats, en temps d’incerteses», tindrà lloc aquest dijous, 7 de novembre, i comptarà amb la presència de l’alcalde d’Alcoi, Antoni Francés i el catedràtic de Geografia de la Universitat de València, Joan Romero. L’acte començarà a les 19 hores al Centre Cultural Ovidi Montllor i serà conduït per la periodista Jésica Sempere.

«De l’hegemonia electoral a l’hegemonia social: sumar majories des d’un model de ciutat amable i inclusiu» és el títol del segon debat organitzat per ACPV. Per parlar del tema, es desplaçaran a Alcoi l’alcalde d’Alzira, Diego Gómez i el professor d’Economia Urbana i Regional, ja retirat, Josep Sorribes. La periodista Marta Rosella Gisbert serà l’encarregada de moderar el debat.

La tercera setmana seran la regidora de l’ajuntament de València, Isabel Lozano i la sociòloga Sandra Obiol, delegada d’ACPV a Alcoi fins l’any 2011, les encarregades de debatre sobre com «Conviure des del respecte a la pluralitat: la cultura de la coalició i la col·laboració». El periodista Pau Sellés moderarà la taula.

Per últim, el professor d’Economia de la Universitat de València i expert en economia de la cultura i el turisme, Pau Rausell, i l’alcalde de Xàbia, José Chulvi, tancaran aquest cicle de debats, reflexionant en veu alta sobre el tema «Cultura, política de valors i comarques centrals». La periodista Maribel Vicedo conduirà aquest acte.

«Promoure el debat i el pensament social és un dels eixos de treball d’Acció Cultural del País Valencià», apunta el secretari de l’organització, Toni Gisbert. «Volem pensar les ciutats i obrir un espai de reflexió i diàleg, precisament des d’una de les ciutats amb més personalitats del nostre país, Alcoi. I a més, volem fer-ho en valencià, perquè parlar de la realitat que ens preocupa en la nostra llengua és dignificar-la i normalitzar el seu ús social».

Els debats tindran lloc els quatre dijous de novembre, al Centre Cultural Ovidi Montllor d’Alcoi (Vistabella, 8), a les 19 hores. L’accés és lliure fins a completar aforament.