El Partit Popular ha denunciat aquest divendres en roda de Premsa l’escassa inversió que els pressupostos de la Generalitat Valenciana per a 2020 reserven a Alcoi. El diputat autonòmic Fernando Pastor ha alertat que 2020 serà “un any en blanc per a Alcoi”. S’ha mostrat especialment preocupat per la forta reducció dels fons per a convertir un edifici de Rodes en el nou centre de formació turística d’interior (CdT). A aquesta caiguda s’uneix la nul·la inversió en la millora del tren Alcoi-Xàtiva i la insuficient reserva de fons per a la reforma de l’hospital, la partida del qual disminueix un 54,4% respecte a la de 2017.

La “desagradable novetat” del projecte de pressupostos és la desaparició de CdT del programa d’inversions reals de Turisme Comunitat Valenciana. Els 3.510.000 euros consignats en 2019 s’han reduït a només 100.000, inclosos com a subvenció. El portaveu del PP a Alcoi, Quique Ruiz, que ha comparegut al costat de Pastor, ha instat al Govern local “que explique la retallada en la inversió per al CdT”.

Quant a infraestructures sanitàries, la conselleria només reserva 1,2 milions d’euros per a la reforma de l’hospital Verge dels Lliris. La partida augmenta en 100.000 euros respecte a la de l’any 2019, que, com ha recordat Pastor, no ha arribat a executar-se. No obstant això, la consignació queda un 54,4% respecte als 2.640.000 euros reservats l’any 2017. El diputat ha rebutjat la “retallada” per a l’hospital. En el pressupost tampoc hi ha fons per a reformar i ampliar el centre de salut La Bassa. Tant la reforma de l’hospital com la de la Bassa van ser sol·licitades pel ple de l’Ajuntament el passat octubre. “El PSOE i Compromís diuen una cosa a Alcoi però després a València no compleixen i deixen fora del pressupost projectes importants per als serveis públics de la ciutat”, ha puntualitzat Quique Ruiz.
Fernando Pastor, per part seua, ha insistit que l’absència de fons per a la modernització del tren Alcoi-Xàtiva “confirma que el PSOE només reivindica infraestructures quan no governa”. “Tampoc hem escoltat als socialistes demanar inversions al Ministeri de Foment des que Pedro Sánchez va arribar a la Moncloa”, ha assenyalat el parlamentari.
En els comptes de la Generalitat no hi ha partida de reconversió en via verda de l’antiga línia ferroviària Alcoi-Gandia, ni per a la construcció del parc rural d’emergències. L’equipament del Centre de Malalts Mentals, que en 2017 tenia 490.000 euros, torna a quedar-se fora dels pressupostos per tercer any consecutiu. “Aquesta absència torna a generar dubtes sobre el futur d’aqueix edifici que l’alcalde es va comprometre a obrir en 2015 i Mónica Oltra en 2016”, ha apuntat Quique Ruiz.
Tant Pastor com Ruiz s’han mostrat molt crítics amb l’absència d’inversió en matèria d’infraestructures. Segons han manifestat, la ciutat necessita el nou accés a l’hospital pel Rebolcat, la construcció del pont entre Batoi, el bulevard, la rotonda nord o la ronda sud. “Projectes similars en altres municipis compten amb el compromís de la Generalitat, ja siga per a redactar-los o per a executar-los. A Alcoi, seguim sense avançar i, per descomptat, sense rebre fons amb els quals realment transformar la ciutat”, ha explicat Ruiz. El portaveu del PP ha avançat que, dins de les esmenes als pressupostos, exigirà la construcció de la rotonda d’accés nord. “Ja tenim el projecte i després de la negativa de Foment a pagar l’obra, necessitem obtindre diners de la Generalitat”, ha finalitzat Ruiz.
Fernando Pastor ha conclòs l’anàlisi afirmant que “la voluntat d’inversió per part de PSOE, Compromís i Podemos és nul·la, la qual cosa genera frustració davant el desenvolupament de projectes molt necessaris per a la ciutat”.