L’ajuntament d’Alcoi ha obtingut 232.054,80 euros del Servei Valencià d’Ocupació i Formació, Labora, dependent de la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball per a desenvolupar un Taller d’Ocupació. El conseller d’aquesta àrea, Rafael Climent, va realitzar ahir l’anunci a l’alcalde d’Alcoi, Toni Francés, en una reunió en la qual van tractar diversos temes.
El Programa Taller d’Ocupació que es portarà avant és el Projecte ‘Turisme de Naturalesa: Birdwatching i Itineraris Interpretatius en el Medi natural d’Alcoi’, comprés dins de l’especialitat ‘Promoció Turística Local i Informació al Visitant’, redactat de manera conjunta pels Departaments de Medi Ambient i Turisme.
El Taller estarà dirigit a 10 alumnes-treballadors i a més comptarà amb 1 Director (jornada completa), 1 Docent (jornada completa) i 1 Auxiliar Administratiu (½ jornada) contractats per un període de 12 mesos.
Les persones destinatàries d’aquest programa han de tindre 25 anys o més, ser desocupades, entenent-se com a tals a les persones demandants d’ocupació no ocupades registrades en Labora i complir els requisits establits en la normativa d’aplicació per a formalitzar un contracte per a la formació i l’aprenentatge. En aquest cas es tracta d’un taller de nivell 3 pel que almenys han de complir un d’aquests requisits:
– Tindre el títol de Batxiller com a mínim.
– Tindre el certificat de professionalitat nivell 3.
– Complir el requisit d’accés als cicles formatius de grau superior, o bé haver superat les corresponents proves d’accés.
– Tindre superada la prova d’accés per a la Universitat per a majors de 25 anys i/o de 45 anys.
– Tindre acreditades les competències clau de nivell 3 en matemàtiques i llengua castellana.
Les persones interessades poder participar en aquest taller, que es portarà avant en les instal·lacions homologades del CCJ i en diferents espais naturals del nostre entorn, hauran d’anar a Labora a realitzar la seua sol·licitud.
Alcoi recupera els tallers d’ocupació gràcies a l’aposta del govern municipal, perquè s’ha treballat en l’homologació de l’espai necessari per a poder impartir-los. Els tallers es podran realitzar en el Centre Cervantes Jove, CCJ, adaptat a la nova llei estatal que exigia l’homologació per a poder portar avant aquestes iniciatives.
“Aquest tipus d’accions consoliden l’aposta de la Conselleria d’Economia per la formació com a mitjà d’accés a un treball de qualitat. L’objectiu és que les persones en cerca activa d’ocupació puguen desenvolupar les seues capacitats i adquirir noves habilitats per a augmentar les seues possibilitats de trobar treball”, ha assenyalat Climent.
L’alcalde d’Alcoi Toni Francés destaca que “amb aquests tallers potenciem la reinserció laboral, ja que aquestes persones, que fa temps que no tenen ocupació, aprenen un ofici i tenen estabilitat laboral durant un temps, alhora que potenciem turísticament la nostra ciutat en un àmbit que és menys conegut”.
Els treballs a realitzar consisteixen a començar una oferta de turisme de la natura, oferint amplis recursos naturals que ofereix el terme municipal d’Alcoi, a través dels diferents itineraris interpretatius i els punts d’observació d’ocells existents. Alhora que es forma a través del certificat de professionalitat a persones per a poder oferir un servei d’interpretació de la naturalesa i birdwatching de qualitat, obrint una via d’ocupació en la zona fins ara molt poc representada. El projecte en concret tracta d’implementar totes les actuacions que des del punt de vista turístic siguen susceptibles de convertir els recursos naturals en productes turístics de primera línia, realitzant una guia, cartelleria, promoció en xarxes socials, visites guiades i atenció al client, entre altres.
El programa de Tallers d’Ocupació es configura com un programa mixt d’ocupació i formació que té per objecte millorar l’ocupabilitat de les persones desocupades a les quals va dirigit, mitjançant la realització d’obres o serveis d’interés general i/o social que possibiliten a l’alumnat/treballador la realització d’un treball efectiu mitjançant el contracte per a la formació i l’aprenentatge, que juntament amb la formació professional per a l’ocupació rebuda, procure la seua qualificació professional i afavorisca la seua inserció laboral.
El Govern ha realitzat, en els últims anys, 7 tallers d’ocupació: revestiments (2), jardineria (2), ‘pavimentadors-adoquinadors’ (2) i forestals (1). Aquests tallers han servit, entre altres coses, per a adequar l’antic col·legi de Cervantes i poder obrir el CCJ; per a adequar el jardí del Conservatori municipal Joan Cantó, i per a la rehabilitació de la Masia Mascarella de Ferran situada al costat de la piscina municipal José Trenzano. També per a millorar diferents carrers i fer treballs forestals en àrees naturals i crear tallafocs.

ENERGIES RENOVABLES
En la trobada també van estar el regidor d’Empresa, Formació i Ocupació, Alberto Belda, i la regidora d’Hisenda i Comerç, Vanessa Moltó. El conseller va explicar que l’Ivace continuarà invertint en les ajudes en polígons i continuarà implementant el reglament de les Entitats de Gestió de la Llei d’Àrees de Modernització Empresarial, fent una aposta decidida per l’Eficiència Energètica.
L’IVACE destinarà 5 milions d’euros per a la millora de l’eficiència en l’àmbit de la Comunitat Valenciana. A més, hi haurà una aposta decidida per les renovables amb una línia d’ajudes per a instal·lar renovables en els polígons. Van parlar del projecte de dotar un polígon industrial alcoià amb energies renovables per a autoconsum.
Recordem que el govern municipal va acordar bonificar els impostos d’activitats Econòmiques i de Construccions Instal·lacions i Obres a aquelles empreses que aposten per les energies sostenibles. Propostes que s’han incorporat a les ordenances fiscals per a l’any 2020 que es van aprovar en l’últim ple. Una vegada més ajuntament i Generalitat van de la mà, en aquest cas, en la seua aposta per les energies renovables.