El Pla d’Acció Comercial (PAC) contempla una partida econòmica pròpia, de 50.000 euros, que en l’exercici 2020 es dedicarà a seguir realitzant el programa de competitivitat comercial, impartit per Josep Alzamora, que es va iniciar el 2019. Aquesta decisió s’ha pres de manera consensuada en la comissió del pla, formada per la Federació de Comerç, ACECA, la Cámara de Comercio, així com representants de tots els grups polítics que tenen representació municipal. La novetat per al 2020 és que hi haurà dos grups, els que ja van començar el 2019, que continuaran millorant les seues competències, i un nou grup per als que vulguen començar aquest programa de formació personalitzada per a comerciants.

L’èxit del programa de competitivitat comercial, realitzat per l’Ajuntament d’Alcoi a través de la regidora de comerç durant el 2019, ha propiciat que els mateixos participants hagen demanat continuar amb aquesta iniciativa durant tot el 2020. Al mateix temps, s’ha decidit crear un grup nou per iniciar aquesta formació personalitzada des de zero i donar així l’oportunitat a tots aquells que, l’any passat, no van poder apuntar-se.

La formació aprofundeix en les necessitats del comerç tradicional en el segle XXI i dota als comercials d’eines per a poder ser competitius amb els seus negocis però, sempre des d’un punt de vista personal, aprofundint en les necessitats pròpies de cada participant.

La regidora de comerç, Vanessa Moltó, destaca l’alta implicació local: «Hem de felicitar els comerciants alcoians implicats en millorar els seus negocis, que fa un any que treballen en el programa de millora de competitivitat. Sabem de la dificultat de compatibilitat els llargs horaris comercials amb la formació però, tots ells, han fet un esforç important i necessari per a millorar el seu servei i oferir una oferta comercial pròxima i de qualitat a les alcoianes i alcoians. Els resultats són tan positius que continuarem un any més, donant també la possibilitat d’apuntar-se a nous comerços, treballant tots junts, per a tindre el millor comerç per a Alcoi».

Cal recordar que a través del Pla d’Acció Comercial s’han realitzat diferents accions, durant els últims anys, per impulsar el teixit comercial de la ciutat, sempre acordades en la comissió. Es va actuar en millorar urbanísticament el carrer Sant Llorenç, Mossén Torregrossa, Sabadell, el Regiment Biscaia, Santa Rosa i adjacents; també es van realitzar els estacionaments intel·ligents del centre històric i el 2019 es va posar en marxa el programa formatiu de competitivitat comercial, també es va posar la pantalla d’aparcaments intel·ligents en el carrer Sant Tomàs i s’ha dut endavant la implementació de la galeria comercial. A més de les accions del PAC des de la regidoria també s’ha col·laborat en diferents accions de promoció comercial en diferents barris i època de l’any, així com la realització del mercat de Nadal en la Glorieta en el pont de la Constitució. Cal destacar l’obertura de l’Oficina de Comerç per atendre als comerciants, i la posada en marxa de la Mesa del Centre, amb una partida pròpia de 300.000 euros i les accions realitzades a través d’ella, incloent-hi, també, les ajudes comercials per a implantar negocis al nucli històric que tan bona acollida han tingut.