Hui, 25 de novembre, està marcat en el calendari com el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les dones, una lluita que hui dia continua sent imprescindible. Aquest matí, en la Plaça, una cadena humana d’escolars ha abrigallat el manifest llegit per l’anterior regidor d’Igualtat, Aroa Mira, amb la presència de membres de la Corporació i la lectura de totes les víctimes d’enguany. Aquest acte se suma a altres activitats realitzades durant tot el mes, activitats aprovades a la Mesa d’Igualtat.
Cal destacar que la ciutat ha avançat de manera important en els últims anys sumant, sobretot, més recursos municipals i més ajudes d’altres administracions. Les principals accions es plantegen de manera transversal i prevalent la coordinació, d’una banda de tots els recursos de les diferents administracions i, per una altra, la d’aquests amb les associacions i entitats socials, perquè si alguna cosa té l’eradicació d’aquesta xacra és la necessitat d’actuacions tant des de la prevenció com l’actuació en l’àrea social i sanitària, educació, legal o de seguretat, entre altres.

En l’última legislatura, l’avanç en matèria de lluita contra la violència masclista ha comptat amb diversos avanços. En 2018 i 2019, l’Ajuntament alcoià ha augmentat el personal del departament d’igualtat. La subvenció de la Generalitat, de 75.000 euros ha permés contractar a dues tècniques de promoció d’igualtat i una Agent d’Igualtat, tant l’any passat, com aquest. El pressupost municipal dedicat a igualtat també augmentava en un 30%; la Diputació d’Alacant subvencionava en 2018, la campanya del 25N on banderoles situades en la Plaça, recordaven a les assassinades i es rebien les primeres subvencions de caràcter estatal relacionades amb el pacte d’estat, amb més de 27.000 euros anuals per a la ciutat.

La regidor d’igualtat, Aranza de Gràcia, destaca el treball realitzat i la importància de les actuacions: “Continuem treballant sense descans per a atendre a totes i cadascuna de les víctimes, així com als seus fills; per a evitar que hi haja més víctimes i per a donar a conéixer a totes i tots, la importància de tindre una societat més igualitària, lliure d’assassinats masclistes i de violència, una societat on tots siguem lliures independentment del nostre sexe. Per a això, hem de continuar treballant com hem fet els últims anys, de manera transversal i coordinada sense oblidar la coeducació i la prevenció”.

Però les fites ja havien començat en 2015 quan, per primera vegada en la seua història, Alcoi aprovava un pla municipal d’Igualtat, orientat a tota la ciutadania. Aquest pla 2015-2019 està a punt de finalitzar, i serà a principis de 2020 el moment d’avaluar la seua implementació i d’incorporar les mesures necessàries per a redactar el pròxim.

En 2016 es vivia una altra fita a la ciutat ja que Alcoi, per primera vegada, s’incorpora al sistema Viogen, Sistema de Seguiment Integral dels Casos de Violència de Gènere. Es tracta d’un sistema que va posar en funcionament en 2007 la Secretaria d’Estat de Seguretat del Ministeri de l’Interior amb l’objectiu d’aglutinar a les diferents institucions públiques amb competències en matèria de violència de gènere, integrant tota la informació necessària, que permeta fer predicció del risc i, atenent a aquest, realitzar seguiment i protecció de les víctimes en tot el territori nacional, amb una labor preventiva, ràpida, integral i efectiva per a protegir a les dones maltractades, i als seus fills i filles en qualsevol part d’Espanya.
El augment del pressupost permetia augmentar les campanyes de promoció. S’ha realitzat “Juguem per Igual” dirigida a centres escolars, i la campanya contra les Agressions Masclistes, “No és No” en diferents mitjans de comunicació, incloent punts morats tant en Festes de Moros i Cristians, com en Mig Any, durant el 2018 i 2019. Altres activitats culturals, imprescindibles per a la conscienciació i prevenció, han sigut el monòleg del teatre «Micromachismos» organitzat per la Diputació d’Alacant, el concert del 8 de Març de Soleà Morente, les projeccions de cinema del col·lectiu 8 de Març; el monòleg “No solo duelen los golpes” de Pamela Palenciano o la recent actuació, el passat 8 de noviembre, de Teatre fòrum “Es mío, es Nuestro” sobre les violències contra les dones en el CCJ. També la realització d’importants programes en col·laboració amb les entitats locals com el de Acovifa, de promoció de la igualtat, acompanyament a les víctimes i intervenció grupal, han tingut una repercussió importantíssima sobre el col·lectiu de víctimes i les seues famílies.

Formació i coordinació

Un altre dels projectes més importants realitzats per l’Ajuntament ha sigut un protocol d’actuació municipal. En ell, han participat tècnics municipals de les regidories de Polítiques Socials, Educació i Igualtat, representant de l’oficina de l’Atenció a les Víctimes, representants de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats, la Coordinadora del Centre Dona 24 hores, els màxims representants de la Policia Local i Nacional a la ciutat així com personal dels diferents recursos i entitats que treballen en aquest camp a Alcoi.

L’objectiu principal del protocol és coordinar, millorar i donar respostes eficaces a les víctimes de la violència de gènere. En ell, per exemple, es pot trobar un mapa de derivació. El protocol ja està ultimat i només resta la seua aprovació. D’aquest protocol, i la necessitat que es va detectar de formació especialitzada, van nàixer les jornades de formació que al maig d’enguany es van realitzar a l’hotel Sercotel, realitzades gràcies a la subvenció del Pacte d’Estat, amb ponents de reconegut prestigi en diferents àrees. També s’ha realitzat el pla d’igualtat de la plantilla de personal municipal, al qual només li queda, la seua aprovació.
El protocol d’actuació municipal també recull tots els recursos que hi ha a la ciutat: Oficina d’Atenció a les Víctimes, Creu Roja, Acovifa així com els altres recursos d’àmbit provincial: Centre Dona 24 hores situat a Alacant i el Centre Dona Itinerant, situat a Elda però que para atenció psicològica a l’Alt Vinalopó, Vinalopó Mitjà, l’Alcoià, El Comtat, la Costanera i la Vall d’Albaida. També es pot trucar a un telèfon gratuït, sense rastre en la factura, atés per psicòlogues i treballadores socials, el 900 580 888.
La formació realitzada també ha incidit en els escolars, realitzant tallers, per part de les agents d’igualtat, sobre prevenció de la violència de gènere i coeducació en els diferents centres. I dedicats a les dones, per a les emprenedores i també per al seu defensa, destacant els dos cursos d’autodefensa que tan èxit han tingut a la ciutat. Finalment, s’ha realitzat també la guia d’ús de llenguatge utilitari en l’administració local, i el decàleg d’ús inclusiu del llenguatge, entre altres activitats.