El secretari autonòmic d’Educació i Formació Professional, Miquel Soler, ha inaugurat al Centre d’Art d’Alcoi la jornada ‘Difon FP Dual’ que ha reunit més de 130 docents de les comarques d’Alacant. La ponència central de la trobada l’ha impartida el viceconseller de Formació Professional del Govern d’Euskadi, Jorge Arévalo, qui ha abordat els reptes de futur de l’FP Dual.

L’encontre està organitzat per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport, mitjançant la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial, juntament amb els dos centres de formació, innovació i recursos educatius (CEFIRE) específics d’FP que té Educació de la Generalitat a Cheste i Alcoi; aquest últim, de nova creació aquest curs. A més, disposa d’ajudes dels fons de la Unió Europea.

“Amb aquestes jornades es vol oferir un espai de participació i de formació per al col·lectiu docent, presentar noves tendències educatives i projectes innovadors i reflexionar conjuntament sobre cap on ha de caminar l’FP Dual valenciana”, subratlla el secretari autonòmic, Miquel Soler.

“Volem millorar la comunicació entre el sector productiu i els centres de Formació Professional perquè és fonamental que els centres educatius coneguen de primera mà els requeriments de les empreses a l’hora de contractar, i que les empreses coneguen les titulacions que ofereix actualment el catàleg d’FP, així com les capacitats que pot desenvolupar l’alumnat una vegada obtingut el títol corresponent; una interacció mútua i constant que incrementarà les oportunitats d’integració en el mercat de treball dels estudiants d’FP”, ha apuntat.

Aquestes trobades tenen com a objectiu contribuir a la difusió del coneixement de la Formació Professional Dual i propiciar una reflexió sobre els desafiaments i oportunitats perquè aquesta assolisca uns nivells òptims de qualitat. Van arrancar fa dues setmanes a València i, després de passar per Castelló, hui tanquen el cicle a Alcoi amb el títol ‘L’abecé de l’FP Dual’.

En total, ‘Difon FP Dual’ ha arribat a més de 400 de docents, ja que als 130 que s’han reunit hui al Centre d’Art d’Alcoi se sumen els 70 que van participar a la jornada de Castelló del passat dia 19 i els 200 que es van trobar el 14 de novembre a València.

Cada una de les jornades inclou una ponència sobre les propostes de futur de l’FP Dual a càrrec de referents en els ensenyaments professionals en l’àmbit estatal. Així, a la conferència que ha impartit a Alcoi el viceconseller basc de Formació Professional, Jorge Arévalo, cal afegir la que va donar a Castelló Miquel Soler, secretari autonòmic d’Educació i FP, així com també la que oferí la directora general d’FP del Ministeri d’Educació i Formació Professional, Clara Sanz, a la trobada de València.

En les jornades també participen empreses representatives dels diferents sectors que ja treballen amb l’alumnat valencià en un model dual de pràctiques remunerades, com ara Bankia, Thyssenkrupp Galmed, Jacinto Cienfuegos e Hijos, SL i Gnomostudios. Més concretament, a la trobada d’Alcoi han parlat sobre la seua experiència en FP Dual destacades empreses alacantines, com són els grups Multiscan Technologies de Cocentaina i Difusión Comunicación Integral d’Alcoi, així com també l’AITEX, l’Institut d’Investigació de la Indústria Tèxtil amb seu a la capital de l’Alcoià.

Mostra de bones pràctiques de centres educatius capdavanters

‘Difon FP Dual’, a més de xarrades generals en les quals s’aporta una visió del context de l’FP Dual en l’àmbit del territori valencià i l’estatal, inclou durant el matí taules redones d’experiències amb les empreses representatives abans esmentades.

També es desenvolupen tallers i exposicions de models de bones pràctiques de centres educatius capdavanters que s’estan impulsant des de la Conselleria d’Educació.

En el cas de la trobada d’Alcoi, es presenten els projectes d’FP Dual de tres destacats centres integrats públics de Formació Professional (CIPFP) alacantins: el Batoi d’Alcoi, el Canastell de Sant Vicent del Raspeig i el Valle de Elda de la capital del Vinalopó Mitjà.
A més, en les tres jornades, l’IES Pere Maria Orts de Benidorm porta a terme un taller pràctic amb el lema ‘L’abecé de l’FP Dual’.

Més de 2.400 persones estudien FP en la modalitat Dual

En el curs 2018-2019 el sistema educatiu valencià d’FP Dual tenia 2.421 alumnes, més del doble que en el curs 2017-2018, amb 1.054. En aquest curs s’espera continuar incrementant l’alumnat en aquesta modalitat, que augmenta la formació pràctica en l’empresa. Dels més de 2.400 alumnes que estudiaven FP Dual el curs passat, 217 eren de les comarques d’Alacant, 165 de les de Castelló i 2.039 de les de València.

El 41% de l’alumnat valencià d’FP Dual va fer pràctiques remunerades a les empreses, mitjançant una beca o bé un contracte d’aprenentatge. La franja d’edat mitjana d’aquest alumnat se situa entre els 17 i els 21 anys. Del total d’alumnat en modalitat Dual, el 52,5% són homes, i el 47,5%, dones.

El 54,5% de l’oferta d’FP en modalitat Dual és de grau superior, i el 45,1%, de grau mitjà, mentre que el 0,4% correspon a FP Bàsica. En aquest curs, hi ha oferta d’FP Dual en totes les famílies professionals presents en el catàleg valencià d’estudis professionals.

Quant a inserció laboral, de mitjana, quasi dos de cada tres alumnes d’FP Dual (el 65%) són contractats en acabar els seus estudis. Aquesta taxa d’èxit laboral arriba al 100% en algunes famílies professionals amb alta demanda per part de les empreses.

Compartir Educació difon les bones pràctiques en FP Dual entre el professorat de les comarques d”Alacant