El Partit Popular d’Alcoi reclama al Govern local, del PSOE, que recupere el cicle de teatre Els amics de Tirisiti, eliminat l’any passat sense més explicacions. La regidora Amalia Payá considera un “greu error” haver retirat de la programació nadalenca d’Alcoi “una proposta consolidada i amb molta acceptació”. Segons Payá, “la Ciutat del Nadal no s’aconsegueix retallant activitats, sinó oferint varietat als alcoians i a les persones que ens visiten cada cicle nadalenc”.

Els amics de Tirisiti era una sèrie d’espectacles de titelles que, des de fa quasi dues dècades, completava durant les setmanes prèvies al Nadal l’oferta de representacions del Betlem de Tirisiti. Durant les quasi dues dècades de trajectòria, el públic va poder gaudir de funcions de titelles de tota mena i format. En la programació van destacar premis nacionals de les arts escèniques o espectacles guardonats en la prestigiosa Fira de Teatre de Gijón.

En 2018, no obstant això, el Govern del PSOE va decidir acabar amb la proposta. La decisió s’ha prolongat enguany per falta d’espais per al seu desenvolupament, segons detalla Payá. Les funcions es desenvolupaven majoritàriament en el Centre Cultural, encara que també va haver-hi representacions en el Calderón. Segons Cultura, l’escenari del Centre Cultural està ocupat per altres activitats i no pot utilitzar-se.

Les explicacions no han convençut a la regidor del PP, que critica l’eliminació d’una “oferta de qualitat” que permetia als més xicotets accedir al teatre. “La programació que realitzava el Centre Cultural era molt potent i atreia a gran quantitat de públic”, afig la regidora. Al seu judici, “és incomprensible que el Govern deixe morir sense més un projecte cultural consolidat que realçava la programació d’activitats nadalenques a la ciutat”.

Per a la regidora, acabar amb el cicle Els amics de Tirisiti “demostra que per al Govern d’Antonio Francés això d’Alcoi, ciutat del Nadal és només un eslògan amb cada vegada menys contingut”. En la seua opinió, l’Ajuntament “ha de reforçar al màxim l’agenda d’esdeveniments per a consolidar Alcoi com una destinació nadalenca”. El primer pas, assenyala Payá, l’ha de donar l’Ajuntament recuperant Els amics de Tirisiti.