El comerç de proximitat té una gran importància des de diversos punts de vista: urbà, social, econòmic o com a creador d’ocupació. Presenta certs avantatges front d’altres formats comercials com la reinversió dels beneficis en l’entorn local o més pròxim, la generació de cicles de distribució més curts, potència un model de consum més sostenible, un tracte més proper i personalitzat generant relacions de confiança o en general la seua participació de la vida de la ciutat. Malgrat aquests i altres avantatges, des de fa anys el comerç de proximitat està patint de forma especialment dura els efectes de la crisi econòmica, traduint-se en multitud de tancaments, i lluitant contra una forta competència d’altres formats comercials.

Podem, presentarà al següent Ple del dia 9 de desembre una moció per a impulsar i elaborar estratègies de suport al comerç local i de proximitat. La formació morada pretén que s’inicie un procés obert a la participació i a les aportacions de la resta d’agents socials i polítics implicats en la Mesa de Seguiment del Pla d’Acció Comercial. Com afirma el regidor Aarón Ferrándiz, saben que «el Govern Municipal, conjuntament amb les associacions de comerciants de la ciutat realitza campanyes de suport, però des de Podem, entenem que és necessari donar suport i potenciar el comerç local els 365 dies de l’any i anar un pas més enllà i realitzar campanyes, no tan sols de recompensa que fan que el vincle finalitze quan finalitza el premi, sinó amb vocació de continuïtat i conscienciació. És molt probable que si la gent coneix els beneficis de consumir producte local i de proximitat, no necessite de premis o recompenses perquè ja tinga la voluntat de optar per aquest format».

Entre els objectius principals que des de Podem consideren necessaris aconseguir destaquen: impulsar el comerç de proximitat en els barris apostant per la seua innovació, millora i capacitat, així com el vincle amb el territori; fomentar un consum sostenible social i mediambientalment; donar suport a l’associacionisme i la generació de xarxes que possibiliten la coordinació i les sinergies per a satisfer necessitats relacionades i per últim conscienciar a la societat alcoiana sobre la importància del comerç local i de proximitat i els avantatges que té per a la ciutat i la vida dels seus veïns i veïnes apostar per aquest format comercial.

«Volem que aquesta moció servisca per a assentar unes línies estratègiques en l’elaboració d’aquestes estratègies en base a uns objectius que considerem prioritaris i amb la participació de la resta d’agents socials i polítics implicats. Es important que ens cuidem i que construïm ciutat i comunitat tots i totes juntes» finalitza Aarón Ferrándiz.