Millorar l’eficiència i la qualitat de vida de les alcoianes i alcoians és l’objectiu del Pla Director Smart City que està desenvolupant la ciutat d’Alcoi. Dins de les diferents iniciatives realitzades, es troba L’actuació a la pista del poliesportiu Juan Agudo Garat, situat al barri de la Zona Nord. La millora amb un pressupost de 17.000 euros es troba dIns del repte R1 Energia, a l’àrea clave d’enllumenat públic. Aquesta millora és una de les que es van presentar en l’última reunió de l’OfIcina Smart City que es va posar en marxa en el mes de juliol, òrgan municipal, format tant per tècnicS com per responsables polítics, amb un caràcter obert, per impulsar la transformació cap a una ciutat més sostenible, innovadora e integradora.
La Regidoria d’Obres i Serveis de l’Ajuntament d’Alcoi ha realitzat el canvi de focus a led amb un sistema de tele gestió que permet el control i regulació de la llum. L’objectiu final de l’actuació és, d’una banda, millorar la il·luminació i d’altra, l’obtenció d’un estalvi energètic. La previsió d’estalvi global que es calcula és de 7.507 kg de Co2 a l’any.
Abans, el consum que tenia el recinte era de 22.464 kwh a l’any i hi havia 12 projectors de 1.000 w. Actualment, s’ha canviat a 12 projectors de 224 w, per la qual cosa, el consum és de 4.942.08kwh a l’any, generant-se un estalvi de 6.745 kg de Co2. Però, a més a més, els projectors no eren els requerits per a competició regional, fet que si que compleixen els actuals gràcies al sistema de control a distància que controla el flux de la llum. D’aquesta manera, la llum es pot regular en els partits regionals per obtenir els LM requerits i disminuir la intensitat als entrenaments. En el cas d’aquests, la llum està programada per mitjà de la tele gestió perquè encenguen només al 70% de la seua potència, augmentant així l’estalvi. Igualment, quan arriba l’hora de tancar les instal·lacions, l’enllumenat també rebaixa el seu nivell progressivament, avisant als usuaris de què és el moment d’abandonar el poliesportiu, i adaptant la llum a nivells suficients per a transitar pel recinte. El consum a causa d’aquesta tele gestió és de 2.965,24 kwh, sent l’estalvi anual total que es preveu de 7.507 kg de Co2 a l’any.
Jordi Martínez, regidor d’Obres i Serveis, destaca la importància de les noves tecnologies en la gestió dels serveis més bàsics per a la ciutadania: «L’aplicació de la Smart City afecta moltes àrees de l’Ajuntament però, sobretot, és molt útil per a millorar i augmentar l’eficiència dels serveis públics, aquells més necessaris per als ciutadans i que suposen una gran despesa, com per exemple, la llum. Per això, en l’Ajuntament hem treballat molt pel canvi a led de l’enllumenat i la seua tele gestió. Ja vam aplicar aquest sistema als polígons industrials amb èxit i, ara, ho hem aplicat a la pista del poliesportiu de Caramanxel, també amb molts bons resultats. Seguim treballant per a aplicar les noves tecnologies per a millorar la qualitat de vida de les alcoianes i alcoians».
Tal com explica el regidor, igual que la millora en el poliesportiu Juan Agudo Garat, la ciutat ja va implementar un sistema d’autocontrol als fanals dels polígons industrials que també va suposar el canvi a led. El sistema de tele gestió era punt a punt amb un únic controlador que geo posicionava més de 1.500 lluminàries comunicant-les entre si a través d’Internet, la qual cosa permet regular la intensitat lumínica ajustant-la a les necessitats específiques del lloc i el moment.
Aquest nou sistema de tele gestió en una pista esportiva és un exemple més de la importància de la Smart City, tant per aconseguir una ciutat més amable per a les persones, com per millorar la gestió pública. La millora d’aquesta actuació es va presentar en l’última reunió de la Smart Office, oficina tècnica encarregada de portar endavant la conversió de la ciutat a Smart City, actualitzar el Pla Director però també desenvolupar altres projectes d’interés com l’EDUSI, subvencionada amb fons Feder de la Unió Europea; convertir l’illa de Rodes en parc tecnològic i seu del Districte Digital de la Comunitat Valenciana i continuar avançant en els programes de digitalització de la Comissió Europea, el ja finalitzat «Digital Cities Challenge» i la seua continuació, «Intelligent Cities Challenge» o la inclusió de la ciutat en el grup de treball creat per la Comissió Europea sobre Big Data.
La ciutat ha desenvolupat diferents projectes relacionats amb les noves tecnologies, des dels més bàsics, com la incorporació d’APPs als serveis públics, amb l’APP per incidències Línea Verde o la de les empreses de l’autobús i l’aigua, fins a altres, com la creació dels estacionaments intel·ligents al centre de la ciutat, zona de càrrega i descàrrega intel·ligent en Santa Rosa o les pantalles informatives del carrer Entença.
Altres mesures Smart, com el projecte de compra pública innovadora; el Smart Social, que es tracta un projecte pioner que permetrà conéixer l’estat de les persones majors que viuen soles i el Street Lab en Entença han sigut subvencionats per l’Agència Valenciana de la Innovació (AVI). El «Geoportal» o el portal «Opendata» són dues actuacions que també s’han posat en marxa en els últims anys dins de la conversió d’Alcoi en una Smart City. Una ciutat que vol utilitzar les noves tecnologies per a estalviar, cuidar el planeta i fer la vida més senzilla als seus ciutadans.