Aquesta proposta, plantejada per Podem, va ser aprovada per unanimitat en el Ple celebrat el passat dilluns 9 de desembre. El portaveu de la formació morada Cristian Santiago valora molt positivament la unió de tots els grups polítics de la corporació per a “impulsar, reforçar i potenciar el comerç local i de proximitat d’Alcoi els 365 dies de l’any”.

El comerç de proximitat té una gran importància des de diversos punts de vista: urbà, social, econòmic o com a creador d’ocupació. Presenta certs avantatges front d’altres formats comercials com la reinversió dels beneficis en l’entorn local o més pròxim, la generació de cicles de distribució més curts, potencia un model de consum més sostenible, un tracte més proper i personalitzat generant relacions de confiança o en general la seua participació de la vida de la ciutat. Malgrat aquests i altres avantatges, des de fa anys el comerç de proximitat està patint de forma especialment dura els efectes de la crisi econòmica, traduint-se en multitud de tancaments, i lluitant contra una forta competència d’altres formats comercials.

Per aquests motius des de Podem, es va presentar al Ple de l’Ajuntament d’Alcoi el passat dia 9 de desembre, una proposta que ajudara a redoblar esforços en les estratègies de suport al comerç local i de proximitat de la nostra ciutat a través d’un procés obert a la participació i a les aportacions de la resta d’agents socials i polítics implicats en la Mesa de Seguiment del Pla d’Acció Comercial. Perquè, tot i que són coneixedores que el Govern Municipal, conjuntament amb associacions de comerciants de la ciutat ja realitza campanyes de suport. Creuen que s’ha d’anar un pas més enllà i realitzar campanyes, no tan sols de recompensa que fan que el vincle finalitze quan finalitza el premi, sinó que, tal i com afirma el seu portaveu, «hem d’aprofundir en les campanyes de suport al comerç local i de proximitat, amb vocació de continuïtat i conscienciació i avançar cap a una estratègia de 365 dies de l’any.»

Entre els objectius principals que des de Podem consideren necessaris aconseguir destaquen: impulsar el comerç de proximitat en els barris apostant per la seua innovació, millora i capacitat, així com el vincle amb el territori; fomentar un consum sostenible social i mediambientalment; donar suport a l’associacionisme i la generació de xarxes que possibiliten la coordinació i les sinergies per a satisfer necessitats relacionades i per últim conscienciar a la societat alcoiana sobre la importància del comerç local i de proximitat i els avantatges que té per a la ciutat i la vida dels seus veïns i veïnes apostar per aquest format comercial.
Conclou dient que «Ara bé, aquesta unitat i voluntat política per a impulsar aquest Pla de Suport al Comerç Local haurà d’anar de la mà de més recursos econòmics, al proper Pressupost Municipal, si volem que aquesta iniciativa arribe a bon port.»

Al mateix temps, des de Podem volen informar que, el proper dissabte 21 de desembre, a partir de les 10h i amb xocolata calenta i esparteros, estaran al costat del Centre Comercial Alçamora per a conscienciar de la importància d’elegir comerç local i de proximitat.