Recentment va ser convocat el Grup Motor d’Accessibilitat per part de la Regidoria d’Accessibilitat Universal. Aquesta legislatura és la primera vegada en la història de la ciutat en què existeix una regidoria centrada en aquesta comesa específica, entenent l’accessibilitat com una matèria transversal. En aquesta convocatòria, el regidor, Jordi Martínez, va fer un repàs de les actuacions realitzades d’acord amb el Pla d’Accessibilitat d’Alcoi acordat en el 2016. En total, 780.000 euros als quals cal sumar altres obres importants que també han fet de la ciutat, un lloc més amable per a tota mena de persones.

En la jornada de treball amb el grup de motor d’accessibilitat, el Govern Municipal i la Regidoria d’Accessibilitat Universal van traslladar les dades percentuals de l’aplicació de la primera fase del Pla d’Accessibilitat de l’Ajuntament d’Alcoi. Les dades generals parlen d’un 36% d’aplicació, una xifra que contempla una mitjana, ja que l’aplicació va des del 75% d’objectius aconseguits en el Viaducte al 12% en el centre. En xifres totals s’ha fet una inversió de 780.000 euros en els tres anys d’execució del Pla.

En aquesta cita també es va acordar traslladar al Grup Motor tant el treball realitzat com les qüestions pendents perquè siga aquest model de participació qui ajude a decidir al Govern Municipal que fer dels 500.000 euros que aquest 2020 s’invertiran en accessibilitat a la nostra ciutat.

Jordi Martínez, regidor d’accessibilitat universal, destaca aquesta col·laboració: “Volem que siga el grup motor qui ens ajuda a prioritzar i decidir les actuacions. El calendari acordat serà traslladar a les entitats del Grup Motor la informació dels projectes pendents i els diners disponibles durant els dos primers mesos de l’any. Una segona fase serà la redacció de projectes i adjudicació de les actuacions i la tercera, per a l’estiu, on es realitzarà la licitació i execució de les actuacions”.

Martínez considera que l’aposta d’Alcoi per l’accessibilitat ha fet un salt molt important durant els últims anys: “Som el govern que més ha treballat per millorar l’accessibilitat en aquesta ciutat, ja que, estem convençuts de la importància de tindre un Alcoi adaptat a totes les persones. No obstant això, queda molt per fer pel que continuarem invertint, i col·laborant amb el grup motor, perquè la nostra ciutat siga la ciutat de tots i totes”.

A més de les actuacions programades en el Pla de Accessibilitat, cal tindre en compte que totes les obres que realitza l’Ajuntament obliguen a les empreses adjudicatàries a l’aplicació de la Llei d’Accessibilitat. Exemple d’aquestes actuacions són la reurbanització del Barri dels Clots amb més de 50.000 euros en accessibilitat o l’accessibilitat del Auditori Amando Blanquer amb 80.000 euros per a fer, d’aquest lloc, un espai accessible. Per part seua, el mateix eix per a ciclistes i vianants amb una inversió de quasi un milió d’euros ha convertit aquest recorregut en totalment accessible.

En relació amb el treball d’adequació de voreres, s’han realitzat 36 passos elevats amb un import de 280.000 euros i 191 passos rebaixats per un import de 574.000 euros. Xifres importants que poden passar desapercebudes perquè van destinades a facilitar que Alcoi siga una ciutat el més accessible possible a tota mena de persones.

L’any 2020 començarà amb l’adequació del carrer Sant Francesc i la plaça de Ramón y Cajal que permetrà l’accessibilitat integral de la zona i els accessos al mercat i Àgora. La inversió serà de 400.000 euros i és que, a més de la revitalització del centre històric, aquesta obra també servirà per a consolidar l’aposta decidida del Govern Municipal per l’accessibilitat.

També noves formes d’accessibilitat es plantejaran d’ací a poc temps: la informació accessible dels parcs a col·lectius que hui no poden accedir a aquesta. En aquest sentit, també les mesures d’accessibilitat aplicades en els serveis municipals, en la versió web accessible, en els museus i plaques turístiques de la ciutat, o en els actes del Ban Reial i la Cavalcada, permeten que Alcoi siga un lloc que pensa en tota la ciutadania independentment de la seua situació funcional.