Avui  dissabte dia 4 tindrà lloc el Ban Reial, preludi de la Cavalcada dels Reis Mags, el qual se celebra a Alcoi des de l’any 1924. L’emissari de Ses Majestats declama repetidament al llarg del recorregut una peça literària de versos escrits en valencià (el ban), en el qual anuncia la imminent arribada dels Reis Mags a la ciutat. Al final del seguici s’incorporen unes burretes que duen sobre el llom unes bústies, en l’interior de les quals els xiquets depositen les cartes que han escrit als Reis en què sol·liciten els joguets dels seus somnis.

Una de les novetats d’aquest any és l’hora del començament, mitja hora abans «Sempre ha de primar l’horari infantil i no pot ser que xiquets tan xicotets estiguen des de ben prompte esperant per tirar la carta i que l’acte acabe tan tard», ha explicat la regidora de Festes, Carol Ortiz,

Uns moments abans de començar, cap a les 18.00 h, davant del Naixement de la plaça d’Espanya, té lloc el ‘Pregó del Tio Piam’, que evoca una tradició alcoiana ancestral, documentada en la primera meitat del segle XIX, en la qual els xiquets eixien de la ciutat per a rebre els Reis Mags. L’escenificació és representada pels components del Grup de Danses Carrascal. El grup puja pel carrer de Sant Nicolau, arreplega en la Glorieta l’Ambaixador i els personatges vivents del Betlem de Tirisiti, i s’uneixen al seguici del Ban a la Font Redona.

Comença a les 18.30 h des de la Font Redona, recorre el carrer de Sant Nicolau, la plaça d’Espanya, el carrer de Sant Llorenç, l’avinguda del País Valencià, on acabarà. Allà lluny, a la muntanya de Sant Cristòfol, llums de fogueres i bengales il·luminaran el campament dels Reis de l’Orient.

L’actor i presentador, Ricard Sanz, serà la veu que e ens anunciarà el Ban Reial, convidant-nos a depositar les nostres cartes amb desitjos i regals en les burretes preparades com cada any, per arreplegar aquests somnis i pujar-los al Campament Reial de la Mariola. Un Ban que estarà escrit des de l’Orient per la periodista alcoiana, Mireia Pascual Mollà, encarregada de posar en el paper tot allò que Ses Majestats volen comunicar a les alcoianes i els alcoians.