El documental protagonitzat pel IES Cotes Baixes arriba a l’IVAM CADA Alcoi els dies 8, 9 i 10 de gener. El llargmetratge protagonitzat pels alumnes de l’IES Cotes Baixes té com a objectiu visibilitzar la importància del canvi en el model educatiu dónes dels seus inicis. Les sessions d’enregistrament del documental van tindre lloc el curs 17/18, moment en què el centre estava en ple procés de canvi, per a passar a un model educatiu centrat en les persones.

Un punt d’inflexió que va portar a un grup de professors de l’IES Cotes Baixes a assumir el repte de canviar l’escola des de dins malgrat les pors i dubtes que això va generar entre algunes famílies, alumnat i part del professorat. Una premissa que el centre continua desenvolupant en tots els seus itineraris educatius i que l’ha convertit en un centre de referència en la transformació de l’educació, posant el focus a millorar la societat des de la base.

El documental mostra l’experiència real que viuen els alumnes de 1r d’ESO a les aules del centre educatiu. Reflecteix una revolució quasi a cegues amb l’objectiu, sempre desitjat, però menys vegades posat en pràctica, de millorar la societat des de la seua base. Professors que s’oposen, dubtes en aquells que sí que volen canviar, escepticisme per part de molts pares i el descobriment íntim d’alguns dels alumnes ixen a relluir en gran part de les escenes d’aquesta peça dels directors Pepe Andreu i Rafa Molés.

“Picades contra el Vidre” mostra, a més, l’exemple d’altres tres centres escolars a Madrid, Catalunya i Galícia, on aqueixa revolució transformadora de la societat fa anys que, silenciosament, ja està en marxa. L’objectiu és que l’escola servisca perquè les noves generacions transformen el món per a convertir-lo en un lloc millor. Però no en el futur sinó ja en el present, trencant els murs dels col·legis i convertint a l’alumnat en ciutadans actius i influents en el seu entorn. A més, el documental compta amb la col·laboració d’experts educatius contrastats com César Bona i Sir Ken Robinson.

El documental és obra de la productora valenciana SUICAfilms en coproducció amb À Punt Mitjana i compta amb el suport del Institut Valencià de Cultura. A més, la fundació Ashoka ha col·laborat també en el projecte.

“Picades Contra el Vidre” arriba a Alcoi perquè tots els veïns de la ciutat i comarca puguen comprovar de primera mà la importància d’aquest canvi en l’educació, així com l’itinerari que el centre educatiu ha seguit per a fer-lo realitat.

El film es projectarà en l’IVAM CADA Alcoi els dies 8, 9 i 10 de gener a les 19.00 hores. L’entrada és totalment gratuïta, encara que haurà de tramitar-se via online (http://bit.ly/37eT35m). Els assistents hauran de presentar els tiquets en l’entrada com a mesura per a controlar l’accés i garantir l’aforament. En la jornada del dijous, una vegada finalitzada la projecció alguns experts i professionals del camp de l’educació protagonitzaran un debat en el qual s’abordarà el canvi en el model educatiu.