El Partit Popular d’Alcoi demana al Govern local, del PSOE, que presente l’esborrany del pressupost de l’Ajuntament per a l’any 2020. La regidora Amalia Payá lamenta el retard en la preparació dels comptes locals, que seran debatudes amb l’exercici en marxa. “En 9 anys de Govern socialista, l’Ajuntament mai ha aprovat el pressupost abans que comence l’any, tal com marca la llei”, assenyala Payá.

La regidora apunta que el Govern compta de 12 regidors i 9 assessors “per a coordinar l’elaboració del pressupost i complir els terminis que estableix la legislació”. Per això no comprén la demora en el lliurament dels comptes. Segons la Llei Reguladora d’Hisendes Locals, el Govern ha d’entregar el pressupost, informat per la intervenció, abans del 15 d’octubre per a la seua aprovació abans del 31 de desembre. “Estem a meitat de gener i encara no coneixem la proposta del PSOE”, protesta l’edil.

Payá apunta que el pressupost “és el document més important de l’Ajuntament, que dissenya un projecte de ciutat”. Al seu judici, “iniciar l’any sense comptes evidencia els problemes de gestió del Govern d’Antonio Francés”. La regidora tem que, a causa del baix grau de compliment d’anteriors comptes, “el pressupost de 2020 siga un curta pega dels anys previs, perquè està tot per fer”.

Payá lamenta que el PSOE no haja buscat el consens previ amb els grups polítics a l’hora de dissenyar el pressupost. “El debat dels comptes s’ha convertit en un mercadeig per a incloure propostes d’altres partits que amb caràcter general no es compleixen i que només té per objectiu garantir l’aprovació”, raona la regidora. El Partit Popular, avança l’edil, espera disposar de l’esborrany del pressupost per a presentar les seues propostes, encaminades bàsicament a la millora de l’estat dels carrers i a la dinamització econòmica de la ciutat.

 

Guanyar denuncia «l’escàs interès pel consens» del govern en els pressupostos

Per la seua banda Guanyar Alcoi lamenta que a les altures que estem del curs els grups polítics no tinguen un esborrany de pressupost municipal amb el qual treballar, tot i que el govern de Toni Francés ha ressaltat la importància dels pressupostos com a reflex del seu projecte per a la ciutat. La postura del regidor Pablo González al respecte és clara: “Estar a mitjans de gener i no tindre la proposta que ens fa el govern d’uns pressupostos que diuen voler aprovar en febrer ens indica dues possibilitats: o que no tenen (o no saben fer) un projecte per a la ciutat i traslladar-ho a un pressupost per escrit, o que no els interessa en absolut arribar a consensos, almenys de caràcter públic”.

Per a Guanyar Alcoi aquesta absència d’un document on es plasmen els pressupostos de l’Ajuntament d’Alcoi que tels diferents grups polítics puguen treballar i proposar millores des dels seus posicionaments ideològics és una evidència més que el govern de Toni Francés ni és tan col·laborador i negociador com defensa, ni és un bon gestor de les necessitats de la ciutat. De fet, la plataforma indica que són moltíssims els ajuntaments de la comarca i del país que han aprovat ja els seus pressupostos i amb eixa feina feta poden posar-se a treballar per la ciutat. A Alcoi no han fet això encara, recalca Guanyar. “És més”, indica González, “anem veient a l’alcalde en premsa venent alguns aspectes del pressupost, i ens consta que en reunions amb col·lectius també anuncia partides, i en canvi als grups de l’Ajuntament encara no ens ha dit ningú ni pruna”.

Tot i així, la plataforma municipalista manifesta la seua disposició a col·laborar per a millorar la vida de les ciutadanes i ciutadans de la nostra ciutat. De fet han sigut moltes les propostes ja realitzades i aprovades al plenari municipal i que, lògicament necessitarà una partida al pressupost. És el cas de la promoció de continguts feministes a les biblioteques, implementar serveis d’atenció per als infants als actes culturals, posar en marxa mesures contra del joc patològic i també una política integral contra l’obesitat infantil, o millorar l’accessibilitat dels habitatges.

Però també, com assenyala González: “Venim reiteradament reclamant moltes propostes des de l’anterior legislatura i que defensem constantment com és, de manera fonamental, recuperar la gestió pública dels serveis públics, com el d’aigua potable i del transport urbà”.

Compromís «Estem a mitjan mes de gener i res, després els vindran les preses amb el Pressupost 2020»
Marius Ivorra ha declarat «Estem a mitjan mes de gener i res, després vindran les preses als socialistes i voldran aprovar el pressupost en quatre dies. La desídia socialista comportarà que es retarden la signatura de convenis amb entitats socials i culturals, les subvencions a clubs o les ajudes socials. Des de Compromís reclamem més diligència i implicació als socialistes en la gestió del nostre poble».

El portaveu de Compromís Màrius Ivorra ha manifestat el malestar de la seua formació davant la desídia del govern socialista de Toni Francés en relació al Pressupost Municipal 2020, «A hores d’ara el document que marca les línies bàsiques de la política municipal encara no ha estat presentat als grups polítics».
«A Compromís no entenem com el govern que comença la 3a legislatura, amb més regidors i més alliberats no és més diligent amb l’obligació anual, abans de finalitzar l’any, de presentar els pressupostos. Sembla que la intenció del govern de Toni Francés és la de deixar el mínim temps possible als alcoians i a l’oposició per revisar, esmenar i millorar el pressupost. A Compromís sí que complim! Hem realitzat una primera proposta d’esmenes amb la voluntat de millorar Alcoi mentre esperem que es dignen a presentar-nos el seu esborrany» indica Ivorra.

A inicis de gener, Compromís va anunciar part de les seues esmenes davant la falta d’informació i documents per elaborar el pressupost 2020. «Propostes que busquen crear un pol d’atracció econòmic a la nostra ciutat, millorar la comunicació i participació veïnal per poder fer seguiment de les polítiques realitzades, la promoció del valencià, anar un pas endavant amb la política de transparència municipal i fer d’Alcoi una ciutat més eficient contra el canvi climàtic, més sostenible i més social», conclouen.