Alcoi vol ser més verda. La nostra ciutat té un 70% del seu terme municipal protegit però també és una ciutat mitjana, industrial, que ha d’enfrontar els reptes del segle XXI entre els quals, sens dubte, es troben els mediambientals. Es busca la sostenibilitat: l’equilibri d’una espècie amb els seus recursos naturals i, per aconseguir-la, s’aposta des de l’administració per les energies netes i també, les renovables, amb noves formes de gestió energètica més eficient, bonificacions per empreses i per als ciutadans i l’aposta per la mobilitat sostenible. El 2020, amb noves mesures fiscals, subvencions, l’eix de ciclistes i vianants, el nou contracte de transport públic i el projecte per a convertir el centre en una zona de vianants, serà decisiu.

Les energies renovables formen part d’una de les línies estratègiques del Pla Smart City d’Alcoi i també estan contemplades en l’EDUSI, una estratègia de desenvolupament urbà centrada en una ciutat sostenible, integradora i innovadora. L’estratègia té 10 milions d’euros de fons Feder de la Unió Europea, i contempla línies específiques per la mobilitat sostenible i la reducció de C02.
Tenint en compte aquests importants fulls de ruta, la ciutat ha apostat decididament als últims anys per millorar el consum energètic. Entre les mesures realitzades destaca, per exemple, la posada en marxa, als últims anys, d’un total de 15 instal·lacions fotovoltaiques. També s’ha instal·lat enllumenat públic alimentat per energia solar en la Font Roja i en diferents polígons industrials. En les àrees industrials, s’ha substituït la il·luminació de sodi per led, igual que en la major part de la ciutat, fet que suposa la reducció del consum i una major eficiència en la gestió.

En els polígons, s’ha col·locat un sistema punt a punt, que geo posiciona més de 1500 lluminàries, comunicant-les entre si a través d’Internet, ajustant la intensitat a les necessitats del lloc i del moment. Un sistema que també s’ha implantat, per exemple, en la pista de futbol de Caramanxel.

Dins de l’aposta per les energies renovables, el govern també vol implicar a les empreses alcoianes i als mateixos ciutadans. L’Ajuntament ha aprovat en les bonificacions fiscals de 2020, una rebaixa, en el cas de l’IBI, de fins al 50%, durant quatre anys, per a aquells immobles que instal·len sistemes d’aprofitament de l’energia solar. Aquesta bonificació també s’aplica en l’IAE, als subjectes que produïsquen un mínim del 20% anual del consum energètic de l’activitat a partir d’instal·lacions per a l’aprofitament de les energies renovables. Igualment hi ha bonificacions en la taxa de recollida, tractament i eliminació de fems i residus sòlids urbans. Les bonificacions són per a comerços, indústries, tallers i hostaleria. En aquest cas d’un 30% si s’acullen als plans municipals de gestió de residus i eficiència mediambiental: Objectiu 2020.

Una mobilitat més sostenible
També l’aposta per l’ús del vehicle elèctric i híbrid ha sigut destaca als últims anys a la ciutat. En Electromaps, ja hi ha senyalitzats 15 punts de recàrrega elèctrica a Alcoi, alguns de l’Ajuntament i altres privats, situats a diferents zones. Cal recordar que des de la regidoria d’innovació es va impulsar, la passada legislatura, la col·locació de diferents punts municipals de recàrrega elèctrica, essent una de les primeres ciutats en fer aquesta aposta. El nombre de punts municipals també augmentarà les pròximes setmanes, amb els 3 nous punts situats al carrer Entença, recentment reurbanitzat.

D’altra banda, els ciutadans que compten amb un cotxe elèctric o híbrid, també tenen bonificacions municipals. El primer any, aquests vehicles tenen una bonificació del 75% i del 50% el següent any i els successius. Les dades també són significatives i si en 2016 hi havia un total de 7 vehicles que s’havien acollit a les bonificacions fiscals; en 2017 eren 12; en 2018, hi havia 36; essent, en total, 67 durant aquest any.

Per part de l’administració també s’ha apostat pels vehicles elèctrics, la brigada d’obres ha adquirit vehicles d’aquest tipus; els últims cotxes de la policia local són híbrids i la flota de l’empresa que gestiona el nou contracte de la brossa també compta amb vehicles 100% elèctrics. En el tema del transport públic també s’han provat diferents autobusos híbrids de cara al nou contracte de l’autobús municipal que ja es troba en redacció.

Noves infraestructures
L’aposta per la mobilitat sostenible en les noves infraestructures també ha sigut determinant durant el 2018 i 2019 en Alcoi. La reurbanització d’Entença, pensant en la reducció de C02, i en un carrer més amable pels vianants, els carrils bicis en diferents polígons i la zona nord, i la creació de l’eix de ciclistes i vianants amb diversos kilòmetres que travessen la ciutat per la cornisa nord, conformant-se com una gran via verda, els aparcaments intel·ligents en el centre històric i l’aposta per a crear una zona de vianants en el centre d’Alcoi, que es posarà en marxa a principis del 2020, suposaran canvis importants en la mobilitat alcoiana.

De cara al pressupost del 2020, el govern també ha anunciat la creació d’una partida específica per a subvencionar bicicletes i patinets elèctrics, apostant, ara que hi ha més vies, per al seu ús en els desplaçaments urbans.
El regidor de mobilitat, Jordi Martínez, destaca la tasca realitzada als últims anys: «De manera transversal, amb diferents subvencions d’administracions de tot tipus, i amb una estratègia clara i definida, aquest govern porta des de la legislatura passada treballant per donar resposta a reptes importants com són la sostenibilitat energètica i la mobilitat. Hem creat noves infraestructures prioritzant el vianant i la reducció del C02; hem renovat i millorat l’enllumenat; hem comprat vehicles híbrids i 100% elèctrics i hem creat punts de recàrrega elèctrica; hem apostat per l’energia solar, i hem bonificat a empreses i ciutadans. I aquest any, 2020, anem a continuar treballant perquè la mobilitat en Alcoi siga més sostenible, pensant sempre, en millorar la qualitat de vida de les alcoianes i els alcoians, fomentant noves formes de transport i fent d’Alcoi una ciutat més verda».

La recent «Cumbre del Clima» en Madrid ha convertit el medi ambient, ara més que mai, en un tema prioritari per una gran part de la societat i inajornable per a algunes administracions que augmenten les ajudes i subvencions, amb la intenció de millorar la vida dels seus habitants. El 2020 es perfila com un any decisiu pel medi ambient i Alcoi està preparada però, sobretot, està decidida a ser una ciutat més verda.