Un any més, la nostra ciutat està present en FITUR, en l’estand de Costa Blanca, a través dels tècnic de turisme de la ciutat, amb informació de tots els seus atractius turístics. Durant els primers dies, la Diputació d’Alacant va exposar el seu projecte de Smart City per als ens locals on van participar dos de les ciutats que més desenvolupats porten els seus projectes de Destinació Turística Intel·ligent (DTI), una d’interior, Alcoi, i una altra de costa, Finestrat. El dijous, la ciutat va recollir el premi de segon finalista SICTED per la fira gastronòmica. Per part del sector turístic alcoià, de la mà de l’Associació de Turisme Alacant Interior, s’han realitzat presentacions relacionats amb Oleoturisme,i també han presentat la seua guia amb notable èxit.

Alcoi va presentar en FITUR, el seu pla com a Destinació Turística Intel·ligent (DTI), realitzat per l’Agència Valenciana de Turisme. «Ser destinació turística intel·ligent va de molt més allà del turisme, va de medi ambient, va d’urbanisme, va de tecnologia, és un procés transversal que la ciutat ha de realitzar de manera conjunta i en el qual portem treballant des del 2011. Aprovem per unanimitat el Pla Director Smart City i, ara, de la mà de l’Agència Valenciana de Turisme, tenim un pla específic per al turisme. Aquest pla ja ens permet ser un dels municipi més desenvolupats en aquest àmbit i poder optar a ajudes i altres xarxes de treball» explica l’edil de turisme, Lorena Zamorano.

Enguany, la ciutat ha tornat a rebre un premi SICTED (Sistema Integrado de Calidad Turística en Destino) en aquest cas, per la realització de la fira Gastronòmica a la fi de 2019 en l’Àgora, amb activitats, xarrades, productes de la terra i estands d’empreses. La ciutat ha rebut diversos premis SICTED en els últims anys relacionats amb el turisme i les noves tecnologies. Alcoi va ser mereixedora en el 2016 del Premi al Millor Grup de Millora SICTED d’Espanya pel projecte ‘Adaptació de la destinació a les noves tecnologies’ i en 2018 va ser Primer Finalista per la ‘Creació d’una agenda online anual d’esdeveniments’.

Des del 18 de desembre de 2018, Alcoi forma part de la Xarxa de Destinacions Turístiques Intel·ligents de la Comunitat Valenciana, formant part de la seua Comissió SEU l’objectiu de la qual és caminar cap a la transformació digital de les destinacions turístiques. Aquesta xarxa és la primera de tota Espanya que posa en marxa una comunitat autònoma pel que la Comunitat Valenciana s’ha situat com un referent per a altres territoris en aquest aspecte. Des de la regidoria expliquen, també, que una vegada acabat el pla DTI, ja estem en el nivell més alt de la xarxa autonòmica i podrem participar de la xarxa estatal.
Durant FITUR, també s’han desenvolupat reunions de treball entre la regidoria i diferents empreses turístiques per a conéixer noves solucions que s’apliquen en altres destinacions. Els tècnics municipals han sigut encarregats d’informar sobre la destinació als múltiples visitants, tasca que s’intensificarà durant el cap de setmana quan la fira s’òbriga al públic en general.

Finalment, la ciutat, de la mà de les seues empreses turístiques i de la Asociación de Turismo Alicante Interior ha realitzat presentacions de producte turístic relacionades amb l’oli com a experiència, i ha presentat la seua guia, amb un gran acolliment. Zamorano destaca el treball realitzat per la Asociación de Turismo Alicante Interior i la seua nova direcció: «Cal destacar el treball realitzat per les empreses turístiques de la nostra ciutat sota el paraigua de la Asociación de Turismo Alicante Interior, un compromís que ens ha permés vindre a FITUR com sempre hem defensat: promocionant, per part de l’Ajuntament, Alcoi com a destinació turística en el seu conjunt, i oferint productes turístics concrets d’alta qualitat de la mà de les empreses del sector. Crec que treballar conjuntament sempre dóna els seus fruits i enguany s’ha demostrat”.