Les i els alumnes de l’IES Andreu Sempere d’Alcoi han organitzat un seguit d’activitats al llarg de tota la setmana per commemorar la “I Setmana de l’Holocaust i la Deportació”. Com a acte central el proper dimarts dia 28 de gener a les 9:50 hores, al mateix centre, es descobrirà una placa commemorativa de la incorporació de l’institut a la Xarxa de Memòria i de Prevenció del Feixisme “Mai Més”. Acte seguit, a les 11, es desplaçaran fins al monòlit commemoratiu al pont de Paco Aura per retre homenatge als 22 alcoians deportats. Entre d’altres, ha confirmat la seua presència la Consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez; la Coordinadora estatal de les Escoles Associades UNESCO, Luisa Márquez i l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés. Ha disculpat la seua absència, per raons de salut, Adrián Blas Mínguez, delegat de l’Amical de Mauthausen al País Valencià.
De la mateixa manera, el dilluns 27, coincidint amb la commemoració del Dia Internacional en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, l’alumnat de 3r d’ESO interpretarà un seguit de peces del projecte Músiques de l’Holocaust. El dimecres 29 es projectarà al centre la pel·lícula La Llum d’Elna, sobre la història d’Elisabeth Eidenbernz i la maternitat d’Elna, de la que vindrà a parlar-nos divendres l’historiador, Luis Manuel Expósito. El mateix divendres 31 de gener, alumnat de 2n de Batxillerat interpretarà Ode an die Fraude (Oda a l’Alegria) de Beethoven al Mercat de Sant Roc a les 11 del matí.
Es tracta d’una activitat complementària organitzada per l’IES Andreu Sempere amb vocació de transcendir les parets del centre. Perquè treballar a l’aula la memòria democràtica no és suficient, si aquests aprenentatge no tenen ressò a la societat on vivim. A més, es realitza amb la intenció és donar continuïtat tots els anys a aquesta commemoració. En definitiva, agafar el testimoni que va marcar la vida de Paco Aura, que malauradament ja no podrà realitzar, i que no és cap altre que mantenir viva la memòria dels deportats amb l’objectiu d’impedir que la barbàrie es torne a repetir. Tal i com van jurar el presoners quan van ser alliberats de Mauthausen.
A més, l’IES s’ha compromès a organitzar la III Trobada de la Xarxa “Mai Més” per al desembre de 2020, on participaran joves d’arreu del País Valencià.
Us adjuntem invitació a l’acte del dimarts dia 28 de gener i programa complet dels actes de la “I Setmana de l’Holocaust i la Deportació”.