El Partit Popular d’Alcoi alerta que el Ministeri per a la Transició Ecològica ha descartat executar la segona fase de la canalització del riu Barxell, pendent des de 2007. La Confederació Hidrogràfica del Xúquer, dependent del ministeri, s’ha desmarcat de l’obra en tractar-se d’una canalització en zona urbana. El ministeri si va escometre i va finançar la primera fase, inaugurada en 2006 després d’una inversió de 29 milions d’euros.

L’Ajuntament d’Alcoi va aprovar al gener de 2019 una declaració institucional per la qual reclamava al Govern central l’execució de la segona fase del projecte. El ministeri va respondre al maig. Va exposar que “no preveu cap actuació en la zona” i que “per tractar-se d’una canalització en zona urbana, les competències no corresponen a aquest organisme”. La resposta és idèntica a la qual va oferir el ministeri quan en 2017 l’Ajuntament va demanar ajudes per a reparar els danys provocats pel temporal de gener d’aquell any.

El portaveu del PP a l’Ajuntament, Quique Ruiz, mostra la seua “sorpresa” per la negativa del ministeri a assumir l’obra i la seua “indignació” per la passivitat del Govern local, del PSOE, que des de maig “ha donat per bona la resposta del ministeri i ni ha demanat més explicacions ni ha tornat a reivindicar l’obra”. El regidor raona que tant l’anterior Govern central, del PP, com l’actual, del PSOE, s’han desmarcat de la segona fase del projecte. “No estem davant una qüestió partidista. Estem davant una necessitat de finançament de la ciutat per a la qual hem de formar un front comú”, explica Ruiz. El regidor confia que l’alcalde “canvie d’actitud, estiga a l’altura de les circumstàncies i es pose al capdavant d’aquesta reivindicació”.

El projecte de la segona fase de la canalització va ser redactat en 2007 i compta amb avaluació ambiental favorable des de 2011. L’obra està valorada en 4,3 milions d’euros. El tram que resta per a completar la primera fase es prolonga al llarg de 235 metres, entre els ponts de Cadiseño i València.